Kan jij puzzelen?

19-01-2021

“Wie slaapt die zondigt niet.” Ja hoor, ze is wakker en komt de woonkamer binnen. Eerst haar rollator, dan mevrouw zelf. Ze is van de spreekwoorden en gezegden. Het is inmiddels 10.00 uur en de meeste bewoners van de afdeling PG van woonzorgcentrum Rijn en Vliet liggen nog op één oor. “Jan, wil jij...” Graag Bea. Ik mag Koos helpen bij het douchen en aankleden. Hij heeft het zichtbaar zwaar vandaag. Terug in zijn stoel moet hij even flink op adem komen. “Twee klikken”, is het enige wat hij zegt als ik zijn horloge om zijn pols doe.

Lees verder

Een handtas als transportmiddel

13-01-2021

“Er zit iets van een fruitvliegje in zijn hoofd, dat kan niet anders!” Kletspraat, collega Astrid aan het woord. Met zijn bedoelt ze het hoofd van de Nederlandse volkszanger met een te groot ego, gitzwart haar en een paarse blouse. Ze zoekt hem even op via Google. Astrid werkt nu 14 jaar in de zorg, waarvan 7 jaar op de afdeling PG van Woonzorgcentrum Rijn en Vliet. Eerst combineerde ze werken in de zorg met ondernemen in de horeca. Samen met haar man, maar twee jaar geleden hebben ze hun café/restaurant verkocht.

Lees verder

Doe mij maar een pilsie

11-01-2021

“Nee hoor, dat is mijn moeder!” Naast haar kamerdeur hangen twee foto's, van haar. Voor de vrouw is er geen discussie mogelijk, het is haar moeder. Ik twijfel, zal ik een foto van haar maken met die twee foto's op de achtergrond en het resultaat aan haar laten zien... Misschien niet zo'n goed idee, te confronterend. Dementie en hoe ga je daarmee om? Die vraag stel ik mezelf bijna iedere minuut tijdens mijn werk/aanwezigheid op de afdeling psychogeriatrie van woonzorgcentrum Rijn en Vliet.

Lees verder

Lekker, druivensap

05-01-2021

“Bedankt. U hoort nog van mij.” De tekst wordt fluisterzacht uitgesproken. Ik moet me bukken, onze gezichten op gelijke hoogte brengen om het te verstaan. De vrouw is gekrompen van ouderdom en oogt kwetsbaar fragiel. Geen idee wat ik nog van haar ga horen, ze leeft in haar eigen wereld. Gisteren was mijn eerste dag op de psychogeriatrische afdeling van woonzorgcentrum Rijn en Vliet. Een bijzondere ervaring, wennen ook. Aan het tempo, aan de collega's én aan de bewoners.

Lees verder

Ho, kijk uit, voorzichtig

27-12-2020

“Ik verf m'n wenkbrauwen zelf, met henna.” Een avonddienst bij Rijn en Vliet met alleen maar vrouwelijke collega's. Tijdens de pauze overheersen de vrouwenpraatjes. Even een eindje lopen. Op de gang vecht Russische muziek met een Duitse nieuwszender. De geluiden op vol volume komen uit één kamer. De bewoner is slechthorend én breed geïnteresseerd. Ik vraag of de deur dicht mag en loop door. Een paar kamers verder is een vrouw van 93 onlangs overleden.

Lees verder

Een pak van Koos Konijn

07-12-2020

“Ik krijg dubbel betaald, mijn salaris én de waardering van collega's en bewoners.” Faaïq vluchtte met zijn vrouw en dochtertje uit Syrië en werkt nu in de zorg bij Libertas. “Mensen in mijn omgeving raadde het me af. Ze zeiden, het is alleen maar wassen en billen afvegen. Maar dit werk is zoveel meer! Het contact met bewoners en collega's was wel moeilijk in het begin, ik sprak amper Nederlands. Het ging aarzelend en voorzichtig, zeg ik iets verkeerd...“

Lees verder

De tranen rollen

30-11-2020

“Ik moet je iets vertellen, maar ik durf eigenlijk niet...” We komen mevrouw halen voor het avondeten, beneden in het restaurant. Even later, wachtend voor de lift, heeft ze moed verzameld. “Ik heb kanker, vanmiddag van mijn man gehoord.” De tranen rollen over haar wangen. Mijn collega Naoual bukt troostend over haar heen en er volgt een intiem gesprek. Ik sta achter de rolstoel van mevrouw en voel me het derde wiel, probeer er niet te zijn.

Lees verder

Niet storen!

25-11-2020

“Ineens was ik alles kwijt, mijn vrouw én mijn levenslust. Inmiddels ben ik weer op de weg terug, maar door gordelroos rond m'n ogen kan ik niet lezen. Dus zit ik hier maar een beetje...” Het is middag en ik help Gina met het koffierondje. We gaan van deur tot deur met koffie, thee, appelsap en speculaasjes. De meneer in kwestie zit slapend in zijn stoel als ik binnenkom. Twee tellen later kijkt hij opgewekt naar mij op.

Lees verder
Oudere berichten  Nieuwere berichten