Twee hechtingen en een verstuikte enkel

12-08-2020

“Alleen als jij er ook een neemt.” Ze kijkt me bijna smekend aan. Even later eten we samen een ijsje. Mevrouw zittend op de rand van haar bed en ik staand daarnaast. Vijf minuten later kruipt ze tevreden en afgekoeld in bed. Ik spring op de fiets en ga richting mijn volgende adres. Het is een rustige avond, iedereen beweegt in het tempo van de hittegolf. Hoe anders was dat gisteravond...

Lees verder

Dankbaar en blij

09-08-2020

“Ha Jan, Toen je net gestart was vroeg ik je hoe je naar jouw emotie bij alles. Daar moest je nog even over nadenken. Hoe ervaar je de thuiszorg en Libertas Leiden nu je een aantal weken bij ons bent?” Deze vraag werd mij begin deze week op Facebook gesteld door Claudia Willemsens, sectormanager thuiszorg bij Libertas Leiden. Emotie, volgens Google een innerlijke beleving of moeilijk te omschrijven gevoel.

Lees verder

Vroeger was ik springlevend

04-08-2020

“Heb jij m'n bril?” Vragend kijkt hij naar zijn vrouw. Even eerder heeft hij 'm zelf aan haar gegeven. Dementie, de ziekte van Alzheimer, geef het een naam. Feit is dat ik het vaak tegenkom als helpende in de thuiszorg bij Libertas. Ik probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan, net als in dit geval de vrouw van meneer. “Ik weet niet wat er met me is, vroeger was ik springlevend” zegt meneer op een helder moment tijdens het omkleden.

Lees verder

Dikke knieƫn

28-07-2020

“Oh, jij weer?!” De mevrouw moest eerst niets van mij hebben maar inmiddels gaat het beter. Sterker nog, ze zit op haar gezellige praatstoel. “Straks belt m'n vriend. Zijn ogen worden slechter, dus autorijden mag niet meer. Nu bellen we elkaar wat vaker en zaterdag komt hij met de taxi.” Mevrouw is 89 en haar vriend vier jaar jonger, samen genieten ze van het leven. Bijzonder.

Lees verder

Onderweg naar Mars

26-07-2020

Steunkousen, je hebt ze in soorten en maten. Open tenen, dichte tenen. Bij de een zitten ze strak, bij de ander iets losser. En je hebt hulpmiddelen om die 'krengen' aan te trekken. Makkelijk gaat het nooit, maar deze week had ik de ultieme versie. “Ze zitten wel strak hoor.” De mevrouw begon al te lachen toen ze hoorde dat ik pas sinds begin deze maand in de thuiszorg werk. Vol goede moed ging ik door de knieën...

Lees verder

En dan 1-2-3, hup!

20-07-2020

“Kijk, je linkervoet tegen zijn voet, met je linkerhand pak je zijn hand en dan je rechterhand onder zijn oksel.” Naast me doet Marja het omgekeerde. “En dan 1-2-3, hup!” Hatsjekidee, meneer X staat weer op zijn benen, nog een beetje wankel en onzeker. Zijn vrouw kijkt opgelucht. Ze heeft het eerst zelf geprobeerd, maar kon er geen beweging in krijgen. Wij wel. Klusje geklaard en weer iets geleerd.

Lees verder

Dat wil je niet...

12-07-2020

“Fiets naar het oosten en keer om bij de Hyacintenstraat.” Afgelopen vrijdag ben ik voor 't eerst alleen op pad geweest. Spannend! Onrustig geslapen en om 05.30 uur was ik klaarwakker. Het weerbericht? Regen, in Haarlem en Leiden. Zo'n twee uur later stapte ik op de fiets om de wijk in te gaan, op weg geholpen door mijn collega's Kim, Verena en Anouk. Huissleutels van clienten uit de beveiligde kast gehaald, aangemeld op de iPad en het eerste adres ingevoerd in Google Maps.

Lees verder

Niets voor een man!

09-07-2020

“Boos? Nee, dat ben ik nog nooit geworden. Zo ben ik opgevoed, altijd aardig doen, zeker tegen oudere mensen.” Afgelopen maandagmiddag ben ik op pad geweest met Fatima. Tussen twee cliënten - klaar bij de ene en te vroeg voor de volgende - hebben we even op een bank in het zonnetje gezeten. Dat is ook thuiszorg. Je krijgt 's ochtends een planning en gaat zelfstandig op pad. Ik niet, ik leer nog iedere dag. Op vrijdag een training ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) gegeven door Annika.

Lees verder
Oudere berichten  Nieuwere berichten