Een geschrokken stap achterwaarts

25-11-2016

Studiedag op de Kennemer Praktijkschool. De ochtend is voor intern overleg en de middag is gevuld met vier workshops. De onderwerpen? Verbindend gezag en geweldloos verzet, sexting en grooming, verslaving en radicalisering. De workshops worden gegeven door externe experts. Ik loop rond de middagpauze het schoolgebouw binnen en zie alleen maar etende en pratende docenten. Wat een rust :-)

Wat ik zou doen...

24-11-2016

Hij is handig en laat me foto's zien van alles wat hij gemaakt heeft. Nu werkt hij aan een straaljager, gesneden uit 3 mm dik plaatstaal. Met een lasersnijder. Techniekdocent Mark helpt hem op weg en daarna mag hij zelf aan de slag. Een andere leerling maakt een vuurkorf, zijn buurman knapt een skelter op. Zo is iedere leerling bezig met een eigen project.

Iedere bal is een brood

23-11-2016

Ooh, mag ik mee? Op excursie naar Goemans Versbakkerij. Dat wordt smullen, dat wil ik niet missen! De rondleiding door Frank Goemans begint beneden, in de broodbakkerij. Hier werken ze van 02.00 uur tot 06.00 uur 's ochtends. Nu is het uitgestorven. Frank vertelt over het productieproces en de verschillende broden. Hij is meteen duidelijk, luisteren of wegwezen.

Drie, dat is effe taaier

21-11-2016

Henk spitst zijn oren, "die staat niet goed afgesteld" en loopt richting lascabines. We zijn met acht leerlingen, docent Mark Meindertsma en stagebegeleider Linette Martens van de Kennemer Praktijkschool op bezoek bij Tetrix in Zaandam, techniekopleider van en voor bedrijven uit Noord-Holland. Henk is praktijkinstructeur op de Kennemer Praktijkschool en gespecialiseerd in lassen. Bij Tetrix kijkt hij zijn ogen uit. Hij niet alleen.

Muisballetjes

20-11-2016

"Vroeger hadden we muizen met een balletje, die werden steeds gestolen. Die dingen zijn niet los te koop, dus toen heb ik de leverancier van de muizen een brief geschreven. Als antwoord kreeg ik uit Zwitserland honderd muisballetjes toegestuurd."

Het geeft haar een kick

18-11-2016

Jong en ervaren. Een zeldzame combinatie, maar op Merel Rolink zeker van toepassing. Met tien jaar voortgezet speciaal onderwijs heeft ze flink wat bagage. Toen geen bewuste keuze, ze reageerde op een advertentie en dacht met jonge kinderen te gaan werken. Tijdens het sollicitatiegesprek werd duidelijk dat het om een andere groep ging...

Duo met de losse handjes

17-11-2016

Een zachte bal van een meter doorsnede wegkoppen klinkt onverstandig, toch lijkt deze jongen er weinig last van te hebben. Ik ga snel op zoek naar een veilig plekje. De leerlingen gooien er nog een schepje bovenop, proberen elkaar met de bal te raken. "Juf, gezicht telt toch niet?" Sportdocente Marjolein de Graaf roept een bevestiging. Tien minuten later fluit ze het spelletje af, zonder winnaar.

Het randje van haar geduld

15-11-2016

"Hé juf!" roept de jongen blij verrast. Zijn twee vrienden kijken hem verbaasd en een beetje ongemakkelijk aan. Niet stoer. De juf in kwestie is Liesbeth Kivit en de jongen heeft op de basisschool les van haar gehad. Nu is hij puber en volgt een Mbo-opleiding. En Liesbeth? Zij geeft nu theorieles op de Kennemer Praktijkschool. Een vak apart, daar ben ik de volgende twee lesuren getuige van.

Werkgevers


E-mailnieuwsbrief

Vul hieronder uw naam en e-mailadres in en u ontvangt de e-mailnieuwsbrief zo'n 4x per jaar in uw mailbox.