Een constante stroom van boeken

23-09-2016

"Kijk, deze is echt stukgelezen" zegt Yvonne Veering met een dierenatlas in haar handen. En inderdaad, daar is duidelijk geen redden meer aan. Het boek wordt in overleg met collectie coördinator Henriette Adema uitgeboekt en verdwijnt in de prullenbak... Yvonne is samen met haar collega, Annette Roorda, werkzaam op de afdeling collectie van Bibliotheek Zuid-Kennemerland, gevestigd in Haarlem-Noord. De nieuwe boeken worden daar iedere dinsdag bezorgd door de NBD en Medio Europe, keurig verstevigd en geplastificeerd, voorzien van een barcode en categoriestickers.

Ze weet veel, ook over e-books

23-09-2016

En digitaal? Die vraag stelde Albert Diederik via Twitter toen ik vertelde dat ik een maand bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland zou gaan werken. Bij digitaal dacht ik aan e-books. Dan moet je bij Marijke van Egdom zijn hoorde ik van mijn tijdelijke collega's. En hé, daar zit ze. Achter de informatiebalie op de eerste verdieping. Een slimme tante, dat heb ik al eerder gemerkt. Ze weet veel, ook over e-books.

Hij is van Haerlems Bodem

21-09-2016

Casual gekleed met (bijna altijd) een strik of stropdas, dat is Dennis Cup. Hij is van Haerlems Bodem. Niet van geboorte, wel van de website. Sinds mei 2014 werkt hij bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Drie dagen per week, de andere dagen besteedt hij aan Haerlems Bodem. Bij de bibliotheek is hij verantwoordelijk voor online, social media en (bewegende) beelden.  In de dagelijkse praktijk is hij echter van alle markten thuis.

Open source administratiesysteem voor bibliotheken

20-09-2016

"Kijk Jan, er zijn twee grote bibliotheeksystemen. V-Smart en Wise. Samen bedienen ze zo'n 90% van de markt. Ze hebben feitelijk een monopolypositie. Beide pakketten zijn helemaal uitontwikkeld en we betalen de hoofdprijs, ook voor aanvullende diensten die wij vragen. Denk bijvoorbeeld aan een administratiesysteem voor schoolbibliotheken. De geboden oplossing vonden wij te uitgebreid en vooral te duur. Wij hebben toen in een half jaar een eigen administratiesysteem voor schoolbibliotheken ontwikkeld, gebaseerd op Koha, een open source systeem. Scholen zijn daar erg blij mee en de oplossing kostte een fractie van hetgeen onze leverancier offreerde. Gesterkt door dit succes willen wij doorpakken en een open source administratiesysteem voor bibliotheken ontwikkelen."

Koken is een hobby, en Lomografie

19-09-2016

Zandvoort. De zee heb ik niet gezien, de bibliotheek wel. Woensdagochtend was daar het eerste mamacafé. Voor (vaders), moeders en hun baby's. Wethouder Gert-Jan Bluijs zou ook aanwezig zijn. Voor mij een extra reden om naar Zandvoort te fietsen. We hebben samen op de Grafische School gezeten en ook daarna ben ik 'm vaak tegengekomen. Een mooie gelegenheid om even bij te praten. Maar eerlijk is eerlijk, ik ging voor Elsbeth Mars.

Ontkennen heeft geen zin

15-09-2016

Ja hoor, daar staat het. Het bamischandaal van P.F. Thomése en Wolf van Mo Hayder. Uitgeleend aan Jan Glas. Ontkennen heeft geen zin en waarom zou ik ook, de boeken liggen bij ons thuis om teruggebracht te worden. Vanochtend werden de titels tevoorschijn getoverd op het beeldscherm van Emine Bayar van Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Tussen Azerbeidzjan en Syrië

13-09-2016

"Leuke verhalen Jan, over mij en over het TaalPunt in Hillegom. Maar het geeft nog geen compleet beeld van wat we allemaal doen voor anderstaligen." Dat beeld had ik ook nog niet Lydia, maar daar is donderdagavond in de tot ontvangstruimte omgebouwde kinderkamer van Bibliotheek Schalkwijk verandering in gekomen.

Collega Neeltje knikt bevestigend

11-09-2016

Samen met Erna neem ik de activiteitenkalender van Bibliotheek Zuid-Kennemerland door, op zoek naar mogelijke verhalen. "Het gaat me vooral om de mensen, om wie ze zijn en wat ze doen. "Dan moet je ook met Michel Hogerwerf praten!" zegt Erna. Zo gezegd, zo gedaan. Hij werkt achter één van de rode deuren op de eerste etage van Bibliotheek Zuid-Kennemerland Haarlem Centrum.

Werkgevers


E-mailnieuwsbrief

Vul hieronder uw naam en e-mailadres in en u ontvangt de e-mailnieuwsbrief zo'n 4x per jaar in uw mailbox.