Klaar, op naar mijn volgende werkgever

10-10-2016

Boeken, ons huis staat er vol mee. Zelf aangeschaft en geleend, van andere leesverslaafden en van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Afgelopen maand (september 2016) heb ik voor 'mijn bieb' gewerkt en meegekeken. Want wie lenen die boeken uit, hoe doen ze dat, wat doen ze nog meer en voor wie? Die antwoorden heb ik grotendeels gevonden. Ik ben niet op alle vestigingen geweest en heb lang niet iedereen gesproken, maar het was een interessante kennismaking met een organisatie die verder kijkt dan alleen het uitlenen van boeken.

Lees verder

José neemt me mee, naar de Golf

30-09-2016

Haar exacte leeftijd weet ik niet, ze is in ieder geval boven de twintig. Toch leest ze alleen maar kinderboeken. Waarom? José Schekkerman is leesconsulent voor het basis onderwijs. Haar belangrijkste taak is kinderen aan 't lezen krijgen. Met plezier! Geen onderwijs - dat krijgen ze in de klas - maar gewoon lekker lezen.

Lees verder

Altijd op de Begane Grond?

29-09-2016

"Hé Jan! Goedemorgen, leuk dat je er bent. Wel vroeg, maar we hebben een ontbijtje geregeld :-). Pak lekker, we gaan zo beginnen." Zo werd ik afgelopen donderdagochtend ontvangen door Dennis, de bedenker en organisator van Open Ochtend in de misschien wel mooiste vestiging van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Waar? In het voormalige telegraafkantoor/seinhuis aan de westzijde van het middenperron spoor 3/6 op Station Haarlem.

Lees verder

Ping! Weet je wat dat is?

28-09-2016

"Stom - ik was in de winkel, maar vergat het ei! De bel gaat. Een vriendin uit Amsterdam. Gezellig! We zijn nu met vier mensen." Een willekeurig gekozen fragment uit het door 17 anderstaligen gemaakte Nederlands dictee 2016. Gisteravond voor het vijfde jaar op rij georganiseerd door Bibliotheek Zuid-Kennemerland en de Pletterij. Locatie: de raadszaal van het stadhuis.

Lees verder

Lekker tegen een zak aan trappen

27-09-2016

En, lees je zelf ook veel? "Ja! Zeker! Ik ben een echte boekenwurm, non-fictie en fantasy." Breed lachend schenkt hij heet water in m'n kopje, het theezakje delen we. Winston Brandon is vestigingscoördinator van de bibliotheken in Haarlem-Noord en Schalkwijk. Daarnaast is hij sinds januari 2016 relatiemanager in Schalkwijk.

Lees verder

Achttien kilometer oude boeken

27-09-2016

En die oude boeken, waar zijn die? Hoelang bestaat de bibliotheek eigenlijk? Twee vragen waar ik het antwoord niet op wist. Nu wel. Die oude boeken staan in het Noord-Hollands Archief. In, of beter gezegd, onder de Jansstraat en in het depot aan de Kleine Houtweg. Achttien kilometer boeken in totaal. Voor een deel eigendom van Gemeente Haarlem, de andere kilometers zijn eigendom van de Bibliotheek.

Lees verder

De Koran en het telefoonboek

26-09-2016

Jassen daar! Gemengd gaan zitten! Geen jongens- en meisjeskant! Gesteund door die met luide stem door een docent uitgesproken 'aanmoediging' liepen zo'n zestig VWO4-scholieren van het Stedelijk Gymnasium de Doelenzaal binnen. De reden? Een optreden van Abdelkader Benali in verband met Literatour 2016, de Boekenweek voor jongeren.

Lees verder

Pubercool in een bank

25-09-2016

"De computer is uitgevallen!" riep Niki Smit afgelopen vrijdag richting Timo en Sonja, de op dat moment aanwezige medewerkers van Bibliotheek Haarlem-Oost. Niki zit middenin haar workshop modebloggen, gegeven aan zo'n tien meiden van een jaar of twaalf, dertien. Even daarvoor heb ik mee staan kijken/luisteren. Interessant, maar ik voelde me wel een beetje een indringer.

Lees verder
Oudere berichten