Zijn rekenmachine? Een Casio

30-11-2017

“Ik heb niet veel te vertellen hoor.” Zo begint hij het gesprek. Rene was afgelopen oktober 25 jaar in dienst en daarvoor werkte hij 9 jaar bij een andere technische verenfabriek. Toen dat bedrijf naar ver weg verhuisde solliciteerde Rene bij AVEK. Ze hadden op dat moment geen vacature, maar hij was van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Dat heeft Rene gedaan en toen hij de deur uitliep had hij een baan.

Werkvoorbereider, verkoop binnendienst, de planning, hij heeft het allemaal gedaan én na ruim dertig jaar in het vak weet Rene echt alles van veren. En als hij het even niet weet dan heeft hij zijn archief, een soort Wikipedia over veren. Op de G-schijf, zelf aangelegd en uit het Engels vertaald. Beschikbaar voor Rene en zijn collega's. Niet dat het heel veel wordt gebruikt, maar dat maakt Rene niet uit.

Verzamelen is wat hem drijft. Informatie over het maken van veren, foto's uit de Tweede Wereldoorlog, fossielen, glas en lood, enz. Hij kan er uren over vertellen en ja, dat doet hij ook. Dennis had me al gewaarschuwd. “Interview Rene maar als laatste, hij begint met praten en houdt niet meer op.” Een grap. Ze kennen elkaar al jaren en hebben al die tijd nauw samengewerkt. Dat schept een band, dat hoor je als ze met elkaar praten. Over veren én over persoonlijke zaken. Sorry heren, ik luisterde onbedoeld mee.

Al pratend komt Rene bij een volgend project, het opleiden en trainen van (nieuw) personeel. “Bij AVEK werken mensen met verstand van veren, die kennis hebben ze in jaren opgebouwd. Maar wat weten ze precies en hoe dragen we wat in hun hoofd zit over op huidige en toekomstige medewerkers.”

Rene is druk bezig met een inventarisatie, hij heeft daarvoor een uitgebreide vragenlijst opgesteld. De antwoorden worden straks opgeslagen en geanalyseerd. “Op basis daarvan kunnen we zien welke kennis er is en wat er ontbreekt. Vervolgens kan AVEK de medewerkers bijscholen en trainen. Althans, dat is het idee. Het project heeft even stilgelegen, we hebben het gewoon te druk.” Een luxeprobleem. Zijn rekenmachine? Een Casio. Daar maakt Rene de moeilijkste berekeningen mee.

Rene, technische verenfabriek AVEK

 
Andere artikelen over Technische verenfabriek AVEK