Wil je misschien zelf de kisten laten zakken?

04-11-2015

Kort en intens, dat is doorgaans de relatie tussen uitvaartverzorger en nabestaanden. Binnen een week is de uitvaart achter de rug en scheiden de wegen. Maar soms loopt het anders... Dat overkwam Peter Adriaanse. Juli 2014 werd hij gevraagd door de nabestaande van drie MH17 slachtoffers en onlangs hebben zij het samen afgerond.

Begraven, opgraven, herbegraven. Wat achter hen ligt is een emotionele rollercoaster waar Peter met gemengde gevoelens op terugkijkt. Mooi om er te kunnen zijn en een bijdrage te leveren, als uitvaartverzorger én als mens. Extreem verdriet en woede is onderweg voorzichtig overgegaan in acceptatie en verder leven. Het heeft veel van hem gevraagd en dat heeft hij met liefde gegeven. Maar man, wat kwam het dichtbij!

Dat was tijdens de herbegrafenis oh zo voelbaar. Het ene moment stonden ze als vrienden naast elkaar en het volgende moment was Peter "slechts" een betrokken uitvaartverzorger. "Wil je misschien zelf de kisten laten zakken?" Wat een ellende! Zelfs de medewerkers van de begraafplaats stonden er verslagen bij.

Op de weg terug naar Haarlem werd Peter door één telefoontje teruggefloten naar de realiteit: "Hallo met..., nog even over de uitvaart van mijn vader vorige week maandag. Ik heb een vraagje over de factuur. We hadden afgesproken dat..." Zomaar een telefoongesprek tussen een uitvaartverzorger van Yarden en een nabestaande. Na een kleine aarzeling pakte Peter het gesprek probleemloos op. "Nee dat kan natuurlijk niet, ik ga er achteraan en bel je vanmiddag terug. Oké? En hoe is 't verder, hoe gaat het nu met je?"

Yarden Uitvaartzorg / Peter Adriaanse
Andere artikelen over Yarden Uitvaartzorg