We komen hier al jaren

24-07-2019

“Hast du eine Fahrradpumpe?” Jazeker, naast de voordeur. Daar staat een goed gevulde ANWB Fietsservicebox en een fietspomp. Verstandig, want Kraantje Lek ligt aan de 330 kilometer lange Noordzeeroute - van Sluis naar Den Helder - en ook minder ambitieuze fietsers weten Kraantje Lek goed te vinden. Niet alleen bij materiaalpech, gisteren zaten de terrassen overvol.

lekker uitblazen

Zo bracht ik twee rondjes koffie, gebak en veel water naar tafel 202. Zes fietsers, een man en vijf vrouwen van middelbare leeftijd, uit Noord-Holland. “We komen overal vandaan, maar verzamelen in Alkmaar en fietsen dan een rondje. Vandaag is het echt weer voor Kraantje Lek zeiden we tegen elkaar. We komen hier al jaren, Kraantje is een vast adres. Zeker bij mooi weer. Lekker uitblazen in de schaduw van de hoge bomen.”

voor tafel 113

Ze kijken nog even binnen, “mooi geworden hoor, complimenten” en dan beginnen ze aan de terugreis. Aan tafel 113 wacht een echtpaar op koffie. “Zijn jullie ons misschien vergeten?” Als ik naar binnen loop om dat te vragen komt Tijmen mij met twee koffie, glazen water en twee koekjes tegemoet. Voor tafel 113. Even later besteld het echtpaar nog een rondje en we raken aan de praat. Ze hebben bij Kraantje Lek lang geleden hun huwelijksfeest gevierd. Sinds die tijd komen ze regelmatig langs.

dezelfde eigenaar

Een man komt binnen en vraagt om de menukaart. “Ik woon even verderop en dacht, ik ga even kijken hoe het geworden is. En ach, doe ook maar een kopje koffie.” Even later neemt hij afscheid. “Tot binnenkort. De kaart ziet er goed uit, en betaalbaar. We komen ook regelmatig bij 't Wapen van Kennemerland. Dezelfde eigenaar, dus met de kwaliteit zit het ook wel goed.” Fijn om te horen en graag tot ziens.

ik ga 't zeker missen

“Jan, de keuken vraagt wat we willen eten voor de lunch.” De vraag wordt gesteld door Eva. Ze werkt hier inmiddels zes jaar. Eerst bij 't Wapen van Kennemerland en nu bij Kraantje Lek. “Tot begin september. Ik ben afgestudeerd en na de zomer begin ik aan een carrière in de HR.” Ze zegt het met een dubbel gevoel. “Werken in de horeca, het contact met mensen, is gewoon erg leuk. Ik ga 't zeker missen, maar ja...”

een uitstapje gemaakt

Ook voor Senna is de horeca een bij- en vakantiebaan. Ze studeert voor verloskundige, nu mbo en daarna hbo. “Ja, ik blijf nog wel even.” Ze zegt het met een stralende lach. “Ik heb even een uitstapje gemaakt naar een andere bijbaan. Drie maanden, ik ben blij dat ik weer terug ben.” Eva en Senna, ze doen hun werk met gemak. Voor mij is alles nieuw. Het kassasysteem, de tafelnummers, enz. Maar inderdaad Eva, parttime werken in de horeca, het contact met mensen, is gewoon erg leuk.