Wat heb jij nou op je voorhoofd?

26-11-2015

Door modder en stromende regen bereik ik de toegangsdeur van een Hindoestaanse tempel. In een schuur achter op het erf van een oer-Hollandse boerderij, ingeklemd tussen golfcourts en snelweg A2. Binnen brandt de houtkachel en is het heerlijk warm. "Koffie Jan? Je schoenen kan je daar neerzetten." Zo wordt ik ontvangen door Majid van Yarden.

De volgende drie uur ben ik getuige van een Hindoestaanse uitvaart. Niet echt, in de kist ligt een pop. Deze avond is bedoeld om de mensen van Yarden kennis te laten maken met het Hindoestaanse geloof én de rituelen en gebruiken rond een uitvaart. En meer praktisch, waar moet Yarden straks rekening mee houden bij de bouw van een multicultureel uitvaartcentrum in Amsterdam Zuidoost.

De workshop is indrukwekkend en ongedwongen. Ook voor pandit Shankar Upadhyay is het een leuke avond. Hij geeft ons samen met zijn geloofsgenoten een kijkje in een andere wereld. Ze hebben er zichtbaar plezier in en delen hun kennis graag. Na afloop staat er een vegetarische maaltijd voor ons klaar. Ook dat is een gebruik, ter afsluiting van een uitvaart wordt er samen gegeten. Een goede gewoonte!

Terug naar Haarlem rijdt filmmaker Paul Rigter met me mee. Zijn auto staat nog bij Yarden aan de Zijlweg, vandaar. Paul heeft samen met zijn crew opnamen gemaakt voor de documentaire Rouwen. Het liefst zou hij ook een echte Hindoestaanse uitvaart filmen. Dat 'lijntje' heeft hij vanavond gelegd. Thuis kijken ze me vragend aan, "wat heb jij nou op je voorhoofd?" Oh ja, helemaal vergeten! Een door pandit Shankar Upadhyay geplaatst geel streepje :-)

Hindoestaanse uitvaart / Yarden
Andere artikelen over Yarden Uitvaartzorg