Waar is de bal?!

28-02-2017

“Linksbenig uitdraaiend. Hier, zie je 'm?” Jan Nederburgh en Kees Kalk kijken in het scherm gedoken naar beelden van FC Eindhoven, de eerstvolgende tegenstander van Telstar. “Veel mensen voor de bal, die back is weg.” De belangrijke fragmenten worden door Kees in een videopresentatie gemonteerd. Die video wordt getoond tijdens de wedstrijdbespreking en alvast per e-mail naar de spelers verstuurd.

Jan Nederburgh en Kees Kalk / Telstar

Jan en Kees hebben, naast keepers trainen, hun werk gemaakt van het analyseren van de tegenstander. Kees gaat daar ver in, heeft de apparatuur en de programma's. Hij is begonnen met het maken van Powerpoints en onderweg is daar video en data analyse bijgekomen. Heer en meester op zijn laptop. Hij probeert het uit te leggen maar het gaat me te snel. De informatie over spelers en clubs die Kees tevoorschijn tovert is waardevol, dat snap ik gelukkig wel :)

Voetbal is meer dan een spelletje. Het gaat om resultaat, ook bij Telstar. Ze doen alles om daar meer grip op te krijgen. Daarom heeft prestatiemanager Menno Klaver een expert op het gebied van data-analyse uitgenodigd. Folkert Boer is PhD Student aan de Universiteit van Tilburg en werkt één dag in de week als data-analist voor FC Eindhoven. Inderdaad, de toekomstige tegenstander van Telstar. Geen probleem, Folkert deelt zijn kennis graag. Alleen de informatie over de spelers en speelstijl van FC Eindhoven, die blijft in zijn laptop.

Wat we wel te zien krijgen gaat een stap verder dan video-analyse. Folkert is wetenschapper, volgt de bal en analyseert de gegevens. “Kijk, dit is jullie eerste helft tegen Den Bosch en dit de tweede. Op het scherm zien we een duidelijk verschil. Spelers die de eerste helft amper in het spel voorkwamen krijgen in de tweede helft juist vaak de bal, en andersom geldt dat ook. De grafieken en cijfers vliegen over het scherm. En inderdaad, de data vertelt veel over de effectiviteit en speelstijl van het team en de afzonderlijke spelers.

Folkert Boer

Folkert is bevlogen en heeft duidelijk verstand van het spelletje. “Heb je zelf ook gevoetbald” vraagt Michel Vonk. Het antwoord is “ja, niet professioneel maar ik kon wel een aardig balletje raken.” Tot slot houdt Folkert een vlammend betoog over de waarde van data-analyse op de lange termijn. “Op basis van data kan je voor de meest effectieve speelstijl kiezen en de bijbehorende spelers kopen. Succes verzekerd!” Daar is echter tijd en geld voor nodig. Twee factoren waar Folkert geen invloed, maar wel ideeën over heeft.
Andere artikelen over SC Telstar