Twee verre neven

03-05-2022

“Complimenten. Precies goed. Niet te hard en niet te zacht.” Het is zondagochtend, ik heb eieren gekookt. Vier minuten, dat heb ik lang geleden van mijn moeder geleerd. Eten, voor de bewoners van de afdeling revalidatie een essentieel onderdeel van de dag. “Jan! Mag ik een beschuitje met echte boter en jam? Smeer het er maar lekker dik op hoor.” Mevrouw is 97 en weet precies wat ze lekker vindt.

warme chocomel

Ze is nieuw op de afdeling, dus de eerste drie dagen houden we een vocht- en voedingslijst bij. 's Middags krijgt ze een glas warme chocomel van Shannen. Met slagroom. Op haar kamer heeft ze een doosje bonbons en ze heeft haar eigen stroop, “uit Maastricht. Die andere smaken bitter, deze niet”. Mevrouw is 97 geworden door van het leven te genieten. Dat heeft Jasper ook gedaan.

superkartcoureur

Jasper heeft als superkartcoureur de hele wereld gezien. “Miljoenen verdiend en ook weer uitgegeven.” Hij zegt het zonder een greintje spijt. Voor altijd jong, het is van zijn gezicht te lezen. Zijn broer én een goede vriend beamen dat. “Wij hebben een wederhelft die ons terugfluit, daar heeft Jasper nooit last van gehad.” Hij, de vrijgezel in kwestie, hoort het tevreden lachend aan. “Verhalen genoeg, hij kan er een boek over schrijven.”

twee verre neven

Eten doet Jasper niet veel, koffiedrinken wel. Bij hem aan tafel zit de ene van twee verre neven, met dezelfde achternaam. Verre neven, opgegroeid in Hoofddorp en nu zijn ze beiden bewoners van de afdeling revalidatie in verpleeghuis Bornholm. Daarbuiten hebben ze elkaar maar een paar keer gezien. Om aan te sterken krijgen ze dezelfde drinkvoeding. Gelukkig, want een vergissing is met dezelfde achternaam snel gemaakt.

verschillende smaken

Checken, controleren, het is een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden als medewerker wonen & welzijn. De bestellijst van Distrivers: is alles geleverd? De daglijst: hebben alle bewoners gegeten, ook die op hun kamer zijn gebleven? Het drinkvoedingoverzicht: welke drinkvoeding krijgt een bewoner. Proteïne, Kcal, Kcal compact, Energy Fibre, de mogelijkheden zijn eindeloos én in verschillende smaken.

de koffiemachines

En last but not least de takenlijst: op zondag is dat de koffiemachines schoonmaken. Check. Medewerker wonen & welzijn, ik had er drie maanden geleden niet echt een beeld bij. Nu wel. Wat ik leuk vind is het contact met de bewoners. Een praatje maken, observeren, luisteren naar hun verhalen. Daar is tijd voor, maar de focus moet liggen bij de andere werkzaamheden.

Meer verhalen over Afdeling revalidatie verpleeghuis Bornholm

Twee glazen cola en een banaan

18-05-2022

“Je zit hier. Dat is toch een verbetering. Gisteren lag je nog de hele dag op bed.” Een peptalk, verpakt in vermanende woorden, van de ene bewoner naar de andere. Het helpt. Even. 's Middags - tijdens mijn rondje langs de kamers met koffie, thee, appelsap, enzovoort - ligt de vermanend toegesproken bewoner verkrampt en zonder zichtbaar te ademen op bed. Hij zal toch niet... Als ik hem aanspreek steekt hij gelukkig een aarzelende duim op.

Lees verder

Vannacht, als iedereen slaapt

21-04-2022

“Verdomme! Waarom gaat dat nou niet?!” Revalideren na een CVA, het gaat niet vanzelf. Simpele handelingen, zoals stroop op een cracker smeren, blijken opeens een enorme uitdaging. De frustratie spat er dan vanaf. Krachttermen, een schreeuw van woede, zorgcollega's die afgesnauwd worden, het hoort er allemaal bij. Maar ook tranen van vreugde als iets wat vroeger heel gewoon was en na een CVA ver weg leek, toch weer lukt.

Lees verder

Een laatste rondje door Bourtange

07-04-2022

“En dat is Badr Hari.” Naast me staat een vriendelijk lachende reus met volle baard, de schoonzoon van mijnheer. Zijn dochter luistert hoofdschuddend mee. Je ziet haar denken: ja, zo ken ik papa weer. Papa is een charmante Marokkaan, heeft graag mensen om zich heen. Niet iedereen, hij zoekt ze uit. “Kom maar hier zitten. Jan, mogen we een bakkie?” Als dank krijg ik een voorzichtige boks, onze vuisten zachtjes tegen elkaar.

Lees verder

Salsa dansend in de gang

28-03-2022

“Jan, dit geloof je niet!” Ik heb twee dagen late dienst, van 12.00 uur tot 20.30 uur. Zaterdag lag mijnheer nog uitgeput en herstellend van corona in bed. Met moeite heb ik hem toen een schaaltje yoghurt gevoerd. Nu, zondagavond, komt hij - geholpen door verpleegkundige Gisla - in zijn rolstoel naar de huiskamer. Voor een boterham met smeerworst en koffie. Geen warme maaltijd, dat gaat nog niet.

Lees verder

Een welverdiend kwartiertje

24-03-2022

“Ik heb al zes keer gebeld!” Mensen komen en mensen gaan, de sfeer op de afdeling revalidatie kan in een paar dagen behoorlijk veranderen. Zoals nu. Na een week afwezigheid - want positief getest op corona - was dat goed merkbaar, van gemoedelijk en begripvol naar soms onvriendelijk. Vooral de verpleegkundigen en verzorgenden krijgen dan de volle laag, onverdiend en heel vervelend.

Lees verder