Stoom afblazen

19-08-2019

”Jan, jij mag naar huis.” Tim kijkt me excuserend aan. Echt erg vind ik het niet. Mijn dienst begon om 10.00 uur, met regen. Maar... Volgens Weather Pro zou vanaf 11.00 uur het zonnetje schijnen, ongeveer dezelfde weersverwachting als een week eerder. Toen waren we onderbezet en dat mocht niet nog een keer gebeuren. Daarom staan we om 10.00 uur met drie man: Tim, Leon en ik. Binnen zitten een paar gasten en buiten op het terras kun je een kanon afschieten.

lucht in de melk

Het druilregent en de zon is ver te zoeken. We doen de parasols toch open en schuiven er een paar tafeltjes onder. Een bestelling! Een koffie verkeerd voor tafel vier! Ik kijk mee met Tim. Eerst de espresso in een glas en dan melk opschuimen. “Kijk met deze knop. Even stoom afblazen en dan blaas je lucht in de melk. Voorzichtig, anders krijg je luchtbellen.” Tim giet de opgeschuimde melk bij de espresso in het glas, en klaar.

spelen met de trapauto

Ik breng de koffie verkeerd op een dienblad naar tafel vier, dat gaat me gelukkig beter af dan de twee glazen Prosecco op m'n eerste werkdag. Buiten is het af en toe droog, maar nog steeds somber. Hé, gasten, een jong gezin. De kinderen spelen met de trapauto en papa en mama relaxen op de loungebank. Ik breng twee cappuccino en we raken aan de praat. “Wat een leuke plek, zijn jullie al lang open?” Een paar weken, sinds 15 juli. Alles is verbouwd, door de nieuwe eigenaar.

gereserveerd

“En u, werkt u al lang in de horeca?” Ik geef hetzelfde antwoord: een paar weken, sinds 15 juli. Er ontstaat een leuk gesprek en ik deel een paar verhalen over eerdere parttime werkgevers. Over het timmeren van Rijkswachters en over een bijzondere uitvaart bij Yarden. Inmiddels is het 12.00 uur. Maaike, Nick en Abe komen ons helpen in de bediening. Binnen, in de Jachtkamer, zijn de tafels voor de lunch gereserveerd. Buiten is de zon nog steeds ver te zoeken en de terrassen blijven overwegend leeg.

een rondje hardlopen

Zes man bediening is duidelijk teveel. We lopen elkaar in de weg en ik mag even na 13.00 uur naar huis. Onderweg breekt het zonnetje voorzichtig door. Ik heb nog plenty energie en ga een rondje hardlopen. Omkleden en op de fiets naar Middenduin, ook aan de Duinlustweg. Normaal gesproken een lekker rondje, maar nu valt het toch tegen. M'n hamstrings protesteren, de drie uur op halve kracht werken bij Kraantje Lek zit duidelijk in m'n benen.