Ping! Weet je wat dat is?

28-09-2016

"Stom - ik was in de winkel, maar vergat het ei! De bel gaat. Een vriendin uit Amsterdam. Gezellig! We zijn nu met vier mensen." Een willekeurig gekozen fragment uit het door 17 anderstaligen gemaakte Nederlands dictee 2016. Gisteravond voor het vijfde jaar op rij georganiseerd door Bibliotheek Zuid-Kennemerland en de Pletterij. Locatie: de raadszaal van het stadhuis.

Taalheld Lydia leest voor, "Ping! Weet je wat dat is? Het geluid van de magnetron. Ping!" De deelnemers luisteren aandachtig en schrijven geconcentreerd. Ik kijk samen met nog zo'n twintig mensen mee. Als de jury de gemaakte dictees nakijkt raak ik in gesprek met Marjo Soons. Voorheen onderwijzeres en nu vrijwilliger bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Ze helpt anderstaligen, bij het leren van de Nederlandse taal en bij allerlei andere zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn.

Ze vertelt lachend over haar ervaringen. "Laatst haalde iemand kerstmis en kermis door elkaar. Wat een lol!" De jury is klaar met tellen, tijd voor de prijsuitreiking door wethouder Merijn Snoek. Medailles - goud, zilver en brons - en voor ieder twee boeken. Youseff uit Syrië heeft gewonnen met slechts twee fouten.

Nederlands dictee voor anderstaligen

Naast me op de publieke tribune neemt Janine Eleveld van Bibliotheek Zuid-Kennemerland de complimenten van haar collega's, voor het opstellen van het dictee, bescheiden in ontvangst. "De deelnemers zijn nog maar kort in Nederland, dus ik heb het dictee op A1 niveau geschreven. Ik werk dagelijks met anderstaligen, dat maakt de woordkeuze makkelijker. En ik wilde er een begrijpelijk verhaal van maken, met een kop en een staart." Nou Janine, gezien de reacties is dat goed gelukt :-)Andere artikelen over Bibliotheek Zuid-Kennemerland