Oh wacht, even een Pokemon vangen

07-09-2016
We gaan allebei naar de officiële opening van een TaalPunt, in de bibliotheek van Hillegom. Haar antwoord op mijn via e-mail gestelde vraag "Zullen we samen reizen?" kwam snel en zakelijk. "Prima. Ik ga rond 12.30 uur weg." Het vervoermiddel hebben we nog niet gekozen maar het is in ieder geval een mooie gelegenheid om haar te interviewen. De "haar" in dit verhaal is Roxane van Acker, sinds ruim een jaar directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

We gaan met de auto (een Saab 9-3) maar onderweg naar de parkeergarage moet ze nog even een Pokemon vangen. Ze heeft een 13-jarige zoon en wilde graag weten waar hij mee bezig was. Nu is ze verslaafd ;-)

 Roxane van Acker / Directeur Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Onderweg naar Hillegom vertelt ze over haar achtergrond. Ze heeft gewerkt bij KPN, IND en de Reclassering. Haar huidige functie bij de bibliotheek is min of meer toevallig op haar pad gekomen. Leuk? Ja! Ze heeft altijd veel met cultuur gehad en leest veel. En natuurlijk is het een fantastische uitdaging om leiding te geven aan zo'n mooie organisatie. Samen met collega's nadenken over de toekomst van de bibliotheek en zorgen dat de plannen breed gedragen worden.

 Het grote verschil met de Reclassering is de omvang en de omgeving. Ze woont al zo'n 15 jaar in Hillegom "kijk, daar wonen we" en heeft echt nooit bedacht dat ze daar ook voor haar werk zou zijn. Nu wel. "Wat de omvang betreft is het leuk om te ervaren dat wat we doen en bedenken ook direct effect heeft en van maatschappelijke waarde is. Korte lijnen en ik ken iedereen. Heerlijk!"

Leuk mens. Ook tijdens de officiële opening van het TaalPunt is ze als een vis in het water. Na afloop voel ik de bui al hangen. "Jan, daar heb ik nooit aan gedacht, maar ik hoef niet terug naar Haarlem..." Geen probleem Roxane, dan pak ik de trein of ik vraag Taalheld Lydia of ik met haar mee terug kan rijden.
Andere artikelen over Bibliotheek Zuid-Kennemerland