Niet iedere 'match' is raak

30-11-2016

Stilzitten is lastig, leerlingen van de Kennemer Praktijkschool werken graag met hun handen. Op school en als stagiair, bij een bedrijf in de regio. Dat laatste is belangrijk, de stage kan een opstapje zijn naar betaald werk en het helpt de leerlingen bij het maken van keuzes. Werken, of na de praktijkschool verder leren...

De stagedocenten zijn er druk mee. Met het vinden van stageplekken én met de begeleiding van lopende stages. Natuurlijk zijn er bedrijven waar de school al jaren stagiaires plaatst, maar niet iedere 'match' is meteen raak. "Werkgevers hebben verwachtingen. En terecht, zij stellen hun bedrijf open voor onze leerlingen. En niet iedere leerling kan meteen omgaan met de werkdruk en cultuur binnen een stagebedrijf. Dan sturen we bij."

Daarnaast is er altijd vraag naar bij de leerling passende stageplekken. Dat vraagt om creativiteit. Linette vertelde over een leerling die twee keer per week stage loopt bij een turnvereniging. "Toestellen klaarzetten enz. Geen doorsnee stagebedrijf, maar voor de leerling in kwestie wel een prima stageplek. Een uitzondering, maar wel goed om te zien dat het werkt, dat het een leerling helpt om zijn weg te vinden."

Met Ed was ik getuige van een beoordelingsgesprek bij Van der Valk Akersloot, die stagiaire is bijna klaar met school en nu al zeker van een baan. Ze loopt stage in het restaurant en is voor dat werk geboren. Daar waren alle partijen het over eens. De koffie met koekje was heerlijk en invullen van het beoordelingsformulier een formaliteit :-)

Stage / Kennemer Praktijkschool




Andere artikelen over Kennemer Praktijkschool