Meester, mag ik bladblazen?

25-11-2016
Op woensdag is Ed 'the man in charge' bij afdeling Groen van de Kennemer Praktijkschool, de rest van de week is hij stagedocent. De dag begint met het door de leerlingen laten berekenen van de omtrek en oppervlakte van tuin van meester Jan. Hij is de andere dagen van de week verantwoordelijk voor de afdeling Groen. Ed en Jan, een sterk duo. Ze kennen elkaar al jaren en hebben eerder samengewerkt op een andere school, ook in het praktijkonderwijs.

De afdeling Groen Ligt een beetje apart, achter het schoolgebouw. Het lokaal is vrijstaand en voelt als een kantine. Na de berekeningen gaan de leerlingen aan 't werk. "Meester, mag ik bladblazen?" vraagt een meisje. Een jongen gaat een tegelpad ophogen en heeft zelfs aan een gettoblaster gedacht. In de keuken wordt een quiche gebakken met groenten uit de tuin. "Jij nog koffie Jan?"

Inmiddels is onderwijsassistente Liesbeth binnengekomen. Ze helpt Ed en Jan met plezier, ook met het bijhouden van de leerlingenadministratie. "Dat is niet echt een kwaliteit van de heren" vertelt ze lachend. Ed leidt me rond over het terrein. Moestuin, plantenkas, dierenopvang - hé, ze hebben ook twee geiten - en achter de kas een grasveld met vijver, die hebben de leerlingen zelf gegraven. Het grasveld wordt begrensd door een schutting van pallethout, daar wordt nog aan gewerkt.

Even later mag ik twee brugpiepers helpen bij het demonteren van pallets en het op de schutting schroeven van de losse planken. Klein voor hun leeftijd gaan ze aarzelend voorzichtig aan de slag met koevoet, hamer en schroefmachine. Na de lunch help ik twee oudere leerlingen bij het zagen en timmeren van kerstbomen. Dat gaat beter.

Kerstbomen / Kennemer Praktijkschool
Andere artikelen over Kennemer Praktijkschool