Materiaalman Dirk van der Lugt

22-02-2017

“Kijk, deze heb ik gekregen van Ben Wessels, de materiaalman van Sparta. En deze... “ Boven onze hoofden hangen shirts van een flink aantal clubs, ook die van Club Brugge. Gekregen na afloop van een oefenwedstrijd, tijdens de winterstop in Marbella. Materiaalman Dirk van der Lugt loopt al een tijdje mee. Bij Telstar binnengekomen in 2011 toen Jan Poortvliet hoofdtrainer was. Eerst als stagiair, maar binnen twee weken had hij een vaste baan.

Hij werkte in de bouw, was voetbaltrainer en volgde de opleiding UEFA B trainer-coach II. Daarvoor moest hij stage lopen bij een profclub. Telstar was toen een vanzelfsprekende keuze, het stadion grenst bijna aan zijn achtertuin. Het klikte meteen, met Jan Poortvliet en de club. De materiaalman ging met pensioen én Jan zocht een veldtrainer. Een dubbelfunctie, inmiddels al zes jaar.

Ook met de volgende hoofdtrainer Marcel Keizer was het contact meteen goed, ze lijken zelfs op elkaar. Sinds die tijd verzorgt Dirk de warming-up voor de wedstrijd, ook nu onder de huidige hoofdtrainer Michel Vonk. Daar vertelt hij vol enthousiasme over, in woord en gebaar. “We beginnen rustig. Alle spieren losmaken en opwarmen. De tweede set geven we een beetje gas.” Zijn armen beweegt hij - om het tempo aan te geven - als een hardloper snel langs zijn lichaam. Zijn ogen glimmen. “Daarna afwerken op de goal en klaar.”

Dirk heeft zelf op niveau gevoetbald en is hoofdtrainer bij een aantal amateurclubs geweest. Bij Telstar geniet hij van iedere dag, heeft een mooi leven. Het contact met de spelers is leuk, ze vertrouwen hem en vertellen van alles. Daar goed mee omgaan ziet Dirk als onderdeel van zijn werk, leert de spelers naar zichzelf te kijken en helpt ze bij het vinden van hun weg als profvoetballer. Maar zijn belangrijkste taak is het materiaal. Dat moet gewoon klaarliggen. Voor iedere training en voor iedere wedstrijd.

Materiaalman Dirk de Lugt / Telstar

“Kijk Jan, zwart is voor de trainers en rood voor de spelers. Daar trainen ze in. Dit is voor de wedstrijden. Thuis wit en bij uitwedstrijden krijg ik op donderdagochtend een Appje uit Zeist over welk tenue de spelers moeten dragen. Soms spelen we uit ook in wit, dat hoor ik dan van de KNVB.” In de materiaalkamer staan twee grote wasmachines, die draaien iedere dag. “Handdoeken op 60° en één keer per week op 90°, kleding op 40°. Door het kunstgrasveld wordt de kleding nooit echt vies, dat scheelt.”

Daarnaast zorgt Dirk voor de ballen en het oefenmateriaal. Schoenen niet, dat doen de spelers zelf. Meer hoeven ze in principe niet mee te nemen, schoenen en een toilettas. “Mooi leven toch, lekker trainen en wedstrijden spelen?! Daar moet je veel voor over hebben, om optimaal te kunnen presteren moet je leven als een prof. Soms vergeten die gasten dat weleens. Als ik ze daarop wijs dan komen ze vaak een dag later terug en geven ze me gelijk.”
Andere artikelen over SC Telstar