Kunnen we dat niet door een robot laten doen?

10-11-2017

De vraag naar technische veren is groot. De machines bij AVEK kunnen het aan, die draaien probleemloos dag en nacht door, maar het verpakken en controleren is grotendeels mensenwerk. “Kunnen we dat niet door een robot laten doen?” Makkelijker gezegd dan gedaan, dat is inmiddels wel gebleken. De vraag werd anderhalf jaar geleden gesteld en de robot wordt nu geïnstalleerd.

Een proces van vallen en opstaan, begeleidt door ingenieur Jasper Schaftenaar. Voorheen werkzaam bij Mitsubishi Turbocharger en in 2016 naar technische verenfabriek AVEK gehaald. Een mooie transfer. AVEK stond aan het begin van nieuwe ontwikkelingen en Jasper is daar vol enthousiasme in gestapt. Als kersverse medewerker op de afdeling R&D werd robotisering op zijn bordje gelegd. Een uitdagend project!

Jasper Schaftenaar, Technische Verenfabriek AVEK

Bij het opzetten van de eerste robotlijn heeft AVEK gekozen voor Koning & Hartman. Groot in telecom, maar wat robotisering betreft nog klein. De gedeelde ambitie heeft de partijen bij elkaar gebracht. Koning & Hartman als dienstverlener en AVEK als klant. Inmiddels staat de robot proef te draaien en twee ingenieurs zijn op zoek naar de laatste puntjes op de i.

Het robotiseringsproces wordt bij AVEK met argusogen gevolgd. Anderhalf jaar en nog werkt het niet optimaal, probeer dan maar enthousiast te blijven... Zoveel tijd krijgen ze bij AVEK niet voor de ontwikkeling van een nieuw product. Toch blijven mijn tijdelijke collega's bij het passeren van de robot stuk voor stuk gefascineerd staan. Het is een bijzonder stuk techniek en het gaat ze helpen, dat spreekt ze allemaal aan.