Kraantje Lek 2.0 is officieel geopend

16-07-2019

“En Jan, neem je een dienblad mee naar huis?” De vraag wordt gesteld door Buster. We staan met een biertje op het buitenterras van Kraantje Lek. Acht uur eerder begon mijn eerste werkdag. Toen moest er nog van alles gebeuren en nu is het gedaan. Kraantje Lek 2.0 is officieel geopend en ik ben erbij geweest, twee weken geleden heb ik gesolliciteerd, naar de functie van medewerker bediening.

de hagelnieuwe keuken

Mijn werkdag begon om 14.00 uur, met opruimen. Nog twee uur, dan komen de genodigden, zo'n vijftig in totaal. Overal worden de laatste puntjes op de i gezet. De terrassen moeten nog geveegd worden, het vuil moet naar de containers of in ieder geval uit het zicht. Binnen worden de tafels ingedekt en de elektricien loopt daar lampen ophangend doorheen, ook in de hagelnieuwe keuken wordt alles klaargezet.

á la carte dineren

15.30 uur, teambespreking. Bedrijfsleider Dave deelt overhemden uit en maakt de teamindeling. Ik sta in de spoelkeuken en mag bijspringen in de bediening. Buster bietst nog een sigaretje en dan is het 16.00 uur, daar zijn de eerste gasten! Eerst een drankje en dan rond 18.00 uur á la carte dineren. De vuurdoop, voor de keuken én voor het uitgebreide kassasysteem.

kan ik dat...

De bestellingen worden via handhelds in de bediening zichtbaar op grote schermen in de keuken, althans zo zou het moeten zijn... Robert en Eva sturen bij en na ± een half uurtje werkt het systeem naar behoren. In de keuken wordt inmiddels hard gewerkt, Tijd om even een kijkje te nemen in het restaurant. Of ik even twee glazen Prosecco naar tafel 11 wil brengen. Daar, boven in de Opkamer. Aarzelend kijk ik naar het dienblad, kan ik dat... 

katachtige reactie

Halverwege de trap beginnen de glazen ernstig te schommelen en verdwijnen vervolgens vrolijk mousserend van het dienblad. Maar gelukkig, onderweg naar de vloer worden ze met een katachtige reactie opgevangen door Buster. Een ramp is voorkomen en ik maak een terugtrekkende beweging naar de keuken, vanavond is niet het moment om onverantwoorde risico's te nemen. Bedankt Buster! En ja, ik ga thuis oefenen...

een geoliede machine

De keuken draait inmiddels op volle toeren en met een dubbele bezetting. Personeel van Kraantje Lek samen met personeel van 't Wapen van Kennemerland, ook eigendom van Robert en Marieke. De komende periode wordt de werkwijze in de keuken van 't Wapen naar de keuken van Kraantje Lek gekopieerd. Chef-kok René werkt al 28 jaar bij Kraantje Lek en heeft tijdens de verbouwing bij 't Wapen gewerkt. Met het gewenste resultaat, de keuken draait als een geoliede machine.   

een biertje of iets anders

Inmiddels is het ook spitsuur in de spoelkeuken. Ook daar is het even zoeken naar de juiste werkwijze. Waar staan de diepe borden? En wat doen we met het bestek? Voor alles is een oplossing. Rond 21.30 uur staat alles terug op z'n plek en glimt de keuken alsof er niets gebeurd is. Kraantje Lek 2.0 is officieel geopend. De gasten zijn weg en wij - de medewerkers, Robert en Marieke én haar ouders - drinken een biertje of iets anders op het buitenterras. Proost, op een geslaagde avond!