Klaar, op naar mijn volgende werkgever

10-10-2016
Boeken, ons huis staat er vol mee. Zelf aangeschaft en geleend, van andere leesverslaafden én van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Afgelopen maand (september 2016) heb ik voor 'mijn bieb' gewerkt en meegekeken. Want wie lenen die boeken uit, hoe doen ze dat, wat doen ze nog meer en voor wie? Die antwoorden heb ik grotendeels gevonden. Ik ben niet op alle vestigingen geweest en heb lang niet iedereen gesproken, maar het was een interessante kennismaking met een organisatie die verder kijkt dan alleen het uitlenen van boeken.
Dat uitlenen doen ze veel en goed. Ze weten van ieder boek waar het zich bevindt, in de bibliotheek of uitgeleend. Het systeem loopt gesmeerd maar kan altijd beter, daar werken ze continu aan. Ze steken minstens zoveel energie in educatie en het delen van informatie. Dat begint al bij baby's en peuters. Daarna blijven ze kinderen en hun ouders volgen, via primair onderwijs naar voortgezet onderwijs. Daarnaast richten ze zich op laaggeletterden en anderstaligen. En ze doen er alles aan om hun leden aan 't lezen te houden. Waarom? "Lezen is belangrijk! Het verrijkt je leven!" was het duidelijke antwoord.

Helemaal mee eens. Ook mooi om te zien, de bibliotheek heeft een publieke functie. Overal, op iedere vestiging zie je mensen in alle rust een boek of tijdschrift lezen of gebruikmaken van de beschikbare computers. En ze bieden studieplekken. Ik heb het zelf niet gezien, maar zeker rond examentijd is ieder plekje bezet. Wat ik zelf geleerd heb? Dat de bibliotheek wordt gerund door een leuke club mensen met een gedeelde passie voor het delen van kennis, voor lezen en voor taal.

Vanochtend heb ik het magazine aan Roxane overhandigd, mijn advies besproken en de sleutel teruggegeven. Klaar, op naar mijn volgende werkgever. Dinsdag 1 november begin ik bij de Kennemer Praktijkschool in Heemskerk.
Andere artikelen over Bibliotheek Zuid-Kennemerland