Kijk, hier komt straks de balie

21-02-2017

“Ik ga even met Jan naar 't schip, we zijn rond drie uur terug.” Van Telstarstadion naar Sluiseiland, een ritje van een paar minuten maar een wereld van verschil. Niet voor Steef Hammerstein. “Wat we in het stadion doen kunnen we hier ook.” Hier is in dit geval SHIP, afkorting voor Sluis en Haven Informatie Punt. Bij Telstar intern 't schip genoemd.

De aanleg van de nieuwe zeesluis is gestart en SHIP is het informatiecentrum voor geïnteresseerden. Scholen, bedrijven, particulieren, ze zijn straks allemaal van harte welkom. “Het uitzicht is fantastisch maar het werk gebeurt onder water. Wat ze daar doen, zie je straks hier. Daarnaast kan je bij SHIP alles te weten komen over het havengebied, de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de regio en welke beroepsmogelijkheden er zijn op het gebied van techniek.”

Telstar gaat SHIP exploiteren: horeca, zaalverhuur, ontvangstbalie, rondleidingen door SHIP verzorgen en informatie verstrekken over de beroepsmogelijkheden in het havengebied. Ze hebben de tender gewonnen en hebben nog anderhalve maand om de boel startklaar te krijgen. Druk op de ketel en Steef in z'n element. Z'n mobiel met scheepshoorn als ringtone gaat voortdurend. Het contract is op een handtekening na rond en nu moeten ze knallen. “Deze moet ik even nemen Jan, sorry.”

Tussen de telefoongesprekken door krijg ik een uitgebreide rondleiding. Eerst de begane grond, met straks een ontvangstbalie en Twitterwall, kantoren, een spreekkamer en een leslokaal voor Techport. Op de eerste etage komt een gigantische maquette van de sluizen met scheepsrompen, een videowand van Plasmaschermen, enz. Dat wordt het hart van SHIP, de publiekstrekker. Op dezelfde verdieping komt een informatieruimte over de beroepsmogelijkheden. Iedere beroepsgroep wordt apart gepresenteerd en toegelicht door de toekomstige medewerkers van SHIP.

Boven, op de tweede etage komt het restaurant met schitterend uitzicht op de sluizen, in de verte de zee en iets dichterbij IJmuiden. De andere kant kijkt over het Noordzeekanaal richting Amsterdam. Geen foto's, ga straks zelf maar kijken. Steef neemt me mee naar de andere hoek. “Kijk, hier komt straks de balie. Warme en koude gerechten, koffie en thee, een biertap. Steef loopt met grote stappen door de nu nog lege ruimte.

“Kijk, hier komen de mensen binnen en dan lopen ze zo...” Steef heeft er duidelijk over nagedacht, SHIP is zijn kindje. Als commercieel directeur van Telstar rook hij een kans toen hij de advertentie voor de aanbesteding zag. Het moest binnen Telstar even landen, maar toen zijn ze er vol voor gegaan, met succes. De tender is gewonnen en nu doorpakken. “Oh, dat vergeet ik bijna.” zegt Steef als we naar de auto lopen. “Daarboven is nog een groot dakterras. Fantastisch uitzicht en bij mooi weer de perfecte plek voor een barbecue.”

SHIP / Sluis en Haven Informatie Punt
Andere artikelen over SC Telstar