Kan jij puzzelen?

19-01-2021

“Wie slaapt die zondigt niet.” Ja hoor, ze is wakker en komt de woonkamer binnen. Eerst haar rollator, dan mevrouw zelf. Ze is van de spreekwoorden en gezegden. Het is inmiddels 10.00 uur en de meeste bewoners van de afdeling PG van woonzorgcentrum Rijn en Vliet liggen nog op één oor. “Jan, wil jij...” Graag Bea. Ik mag Koos helpen bij het douchen en aankleden. Hij heeft het zichtbaar zwaar vandaag. Terug in zijn stoel moet hij even flink op adem komen. “Twee klikken”, is het enige wat hij zegt als ik zijn horloge om zijn pols doe.

heerlijke strandwandeling

De dag beweegt verder in een traag tempo. Koffie, lunch, daarna vertrekken de meeste bewoners naar hun kamer voor een middagdutje. Ik zit in een luie stoel en denk terug aan die heerlijke strandwandeling van een dag eerder. Mijn ogen vallen dicht, even maar. Geschrokken sta ik op en loop een rondje. “Hé Jan, kan jij puzzelen?” De vraag wordt op de gang gesteld door collega Jolanda. Nou ja, kunnen, zeg ik aarzelend. Als kind heb ik het veel gedaan.

de rand is klaar

Voor Jolanda ruim voldoende, ze loopt op haar Crocs met Happy Socks voor me uit naar de kamer van de vrouw van de spreekwoorden en gezegden. De puzzel ligt op tafel. De rand is klaar, eromheen liggen zo'n 200 losse stukjes. Mevrouw slaapt niet, ze zit enigszins radeloos aan tafel. “Eerst heeft mijn dochter geholpen, maar die moest weg...” Ik schuif een stoel aan en samen gaan we aan de slag. Vanuit mijn ooghoek zie ik de vrouw met geweld puzzelstukjes op een plaats drukken waar ze duidelijk niet horen.

de blauwe lucht

“Ik ben moe, ik heb geen zin meer, ik ga even daar zitten. Maar jij mag wel verder gaan.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen. De vrouw doet haar ogen dicht en ik ga aan de slag. De tijd verdwijnt, door de puzzel en door de regelmatige ademhaling van mevrouw.  Ongeveer een uurtje later wordt haar ademhaling onrustig en ik heb nog zes losse stukjes van de blauwe lucht. Nog even snel! Zo, mevrouw is wakker en ik ben klaar! Tevreden kijk ik naar het totaalplaatje: de complete puzzel én het opgeluchte gezicht van mevrouw.

Meer verhalen over Libertas Leiden

Hé, zijn baard is weg

24-02-2021

“Hoe heb je je eigenlijk in leven gehouden op dat booreiland?” Tijdens mijn vorige avonddienst keken twee vrouwelijke bewoners zoals elke avond naar Goede tijden Slechte Tijden. De vraag werd Ludo gesteld door Janine. Toen had Ludo een volle baard en gisteravond was ie compleet verdwenen. Mijn uitroep - hé, zijn baard is weg - deed de dames verbaasd opkijken. Baard? Ze hadden geen idee. Ze kijken iedere avond en zijn de vorige aflevering totaal vergeten. Toch hebben de bewoners herinneringen.

Lees verder

De Kolfmakersteeg toch?

19-02-2021

“Hé, slingers. Is er iemand jarig ofzo?” Onbegrijpelijk! De vrouw die tijdens het carnavalsfeest de pannen van het dak heeft gedanst is dat een dag later totaal vergeten. “Carnaval? Gedanst? Ik? Nee hoor, daar hou ik echt niet van.” Wel dus, ze moest eens weten... Een paar dagen eerder heb ik haar op Google Maps de Kolfmakersteeg en omgeving laten zien. Daar heeft ze in haar jeugd gewoond. “Eerst een bovenwoning op nummer 11 en later een heel huis op nummer 14.”

Lees verder

Hoe ga jij?

17-02-2021

“Léooooo, je bent vannacht weer dronken geweest, je ging me daar tekeer als een beest!” Het is inmiddels half vier 's middags en het carnavalsfeest op de psychogeriatrische afdeling is het hoogtepunt al even gepasseerd. Of toch niet... Bij dit liedje veert het feestnummer van de afdeling nog een keer op en zingt weer luidkeels mee, “Léooooo...” Even, dan is echt mooi geweest. En dat was 't, een geweldig feest!

Lees verder

Hoogtepunt is het voetbalspel

14-02-2021

“Kijk, daar boven je hoofd! Daar komen er nog twee! Zo, dat is een grote! Ja, daar gaan ze!” Mevrouw doet enthousiast verslag van wat buiten voorbij vliegt, fietst, wandelt en rijdt. Ze zit voor het raam van de tweede etage van woonzorgcentrum Rijn en Vliet en heeft vrij uitzicht. Op de Churchillaan én de wijde omgeving. Mevrouw zit aan tafel met haar vriendinnen, drie medebewoners van de afdeling PG. Zij zijn aan het live verslag gewend en reageren niet.

Lees verder

Een dvd van Swiebertje

08-02-2021

“Ach, je krijgt Jip en Janneke toch nooit goed in het netje!” De aardige mevrouw én bewoner van de afdeling PG wilde vanochtend geen bh aan en Noa deelt deze informatie tijdens de overdracht met haar collega's van de avonddienst. De reactie is duidelijk, geen probleem. Zo worden alle bewoners besproken. “Deze mevrouw wilde graag naar buiten, dat gaat als het straks beter weer wordt nog iets worden...” Ik was er zelf getuige van, ze sprak me aan, startklaar om op pad te gaan.

Lees verder