José neemt me mee, naar de Golf

30-09-2016

Haar exacte leeftijd weet ik niet, ze is in ieder geval boven de twintig. Toch leest ze alleen maar kinderboeken. Waarom? José Schekkerman is leesconsulent voor het basis onderwijs. Haar belangrijkste taak is kinderen aan 't lezen krijgen. Met plezier! Geen onderwijs - dat krijgen ze in de klas - maar gewoon lekker lezen.

Hoe ze dat doet? Door samen te werken. Met onderwijzers, met collega's én met leerlingen van groep 8. Dat laatste is een mooi voorbeeld. De leerlingen van groep 8 werken in de bibliotheek. Op school of in een vestiging van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Ze nemen boeken in, ruimen boeken op én ze helpen leerlingen van jongere groepen bij het vinden van een leuk boek. Dat werkt erg goed.

"Op scholen die hier al langer mee bezig zijn leidt het tot meer lezen én betere schoolresultaten" vertelt José. "We hebben leerlingen ook betrokken bij de inrichting van de schoolbibliotheek." José neemt me mee, naar De Golf in Zandvoort om dat te laten zien. Niet verder vertellen, maar de achterbank van haar auto ligt bezaaid met kinderboeken :-)

De Golf is een brede school met centraal in het gebouw de schoolbibliotheek. Een gezellige boel! Veel kleur en hé, de balie is aanzienlijk lager dan de balie in een 'gewone' bibliotheek. "Op maat voor de kinderen van groep 8" zegt José. "De bibliotheek wordt niet gebruikt als leslokaal. Het is belangrijk dat kinderen de bibliotheek associëren met plezier. Ze lezen hier in de raarste standen, languit op een bank of stil in een hoekje op de grond. Mooi toch!"

José Schekkerman / Bibliotheek Zuid-Kennemerland
Andere artikelen over Bibliotheek Zuid-Kennemerland