Jong geleerd, jong gedaan

07-08-2019

“Jan, wil jij de met deze glasjes achter Buster aan lopen?” Het duurt even totdat de door Robbert gemaakte grap bij mij binnenkomt. Kim kijkt hem in eerste instantie ook een beetje glazig aan. Het “wat zeg je nou?” is van onze gezichten te lezen. Dan valt het kwartje, eerste bij mij en dan bij Kim. Robbert bekijkt het met een ontspannen lach en duwt een dienblad vol met glazen in mijn handen.

even bijspringen

Het is zaterdag en ik heb avonddienst, van 16.30  uur tot sluit. Robbert achter de bar betekent dat het druk is. Even bijspringen. Hetzelfde zag ik 'm een paar dagen eerder doen in de keuken, toen het rond lunchtijd spaak dreigde te lopen. “Je moet mij niet vragen een saus te maken, daar zijn koks beter in. Maar ik weet wel hoe ik een keuken moet runnen. Overzicht houden en ervoor zorgen dat de bestellingen voor een tafel op hetzelfde moment klaar zijn.”

studie bedrijfskunde

Jong geleerd, jong gedaan. Op 22-jarige leeftijd nam Robert 't Wapen van Kennemerland over en nu - 10 jaar later - is Kraantje Lek daar bij gekomen. “Ik begon op m'n 16de bij strandpaviljoen Jeroen, in Zandvoort. Naast m'n studie bedrijfskunde, strandstoelen uitzetten en verhuren. Een paar jaar later runde ik de tent als de eigenaar er niet was.” Van het strand ging Robbert naar 't Wapen en in 2009 heeft hij de zaak overgenomen.

samen met Marieke

“Geweldig! Maar voor medewerkers, gasten en leveranciers moest ik me als jong broekie wel bewijzen. Dat is hard werken geweest.” Inmiddels is hij 10 jaar verder en wat Robbert bij 't Wapen heeft neergezet, neemt hij samen met Marieke mee naar Kraantje Lek. “Het is natuurlijk een andere locatie in een andere omgeving, maar organisatorisch gaan we 't Wapen naar Kraantje Lek kopiëren. Twee restaurants, daar blijft het bij. Anders krijg ik teveel afstand van de praktijk.”

echt aardedonker

Voor mij eindigt de zaterdagavond rustig, met bestek insteken voor de volgende dag. Volgens Buster een lekker klusje, hij wordt er zelf helemaal zen van. Na een valse start - mes links, vork rechts - kan ik niet anders dan hem gelijk geven. Bijna jammer dat het klaar is. We drinken nog een biertje op het terras en dan fiets ik naar huis. Nog een tip van een ervaringsdeskundige: zorg dat het licht op je fiets in orde is, het is echt aardedonker op de Duinlustweg.