Het verhaal achter San Blas

01-10-2017

“Hij heeft het allemaal gebouwd en bedacht” zegt Hjalmar, wijzend naar Frank. Hjalmar Fredriksson, het klinkt als de hoofdpersoon uit een verhaal van Hans Christiaan Andersen. Maar nee, hij is de architect achter strandpaviljoen San Blas. De golvende vorm was de basis, ook die heeft eigenaar Frank ingebracht. Na 14 zomerseizoenen Lido vond hij het tijd voor een nieuw avontuur. Een strandpaviljoen op dezelfde plek, maar nu het hele jaar vast.

Makkelijk gezegd, maar in Bloemendaal aan Zee nog niet eerder gedaan. Dat hebben ze geweten. De aanloop was lastig en lang. Gemeente, welstandscommissie, waterschap, Rijkswaterstaat, allemaal dachten ze mee. Na twee jaar praten waren de vergunningen oktober 2015 bijna rond... In december kon Frank niet langer wachten en ging de eerste paal in de grond.

“Dat is een leuke anekdote” zegt Hjalmar en bij Frank verschijnt een lach op z'n gezicht. “De laatste vergunning was nog niet binnen maar met nog maar een paar maanden tot het nieuwe zomerseizoen moesten we beginnen. We waren met twee machines aan 't heien toen een ambtenaar via de webcam van de reddingsbrigade aan een collega wilde laten zien waar het eerste vaste strandpaviljoen zou gaan komen... Hij kon erom lachen en gelukkig was de vergunning snel daarna rond.”

Strandpaviljoen San Blas, het resultaat is fantastisch en achter elk detail schuilt een verhaal. “Het hoogste punt is 5,5 meter” wijst Hjalmar omhoog. “Of dat zou passen bij de verhoudingen van het gebouw vond ik best spannend. Je kan iets ontwerpen en er op een computer doorheen lopen, maar of het écht klopt voel je pas als het staat.” Die spanning heeft Frank nooit gehad. Hij hield zich bezig met de praktische zaken. “Die houten spanten zijn 15 meter lang en op een dieplader naar het strand gebracht. Als bouwpakket met verbindingstukken van metaal. Een geweldige klus om dat in elkaar te zetten.”

De 14 jaar strandervaring met Lido heeft Frank op veel ideeën gebracht. “Daar, onder het buitenterras zit anderhalve meter ruimte. Je veegt het opgewaaide zand en de rietjes er zo in.” Hjalmar wilde een dakgoot, maar daar zag Frank het nut niet van in. “Het dak loopt af naar de achterkant, m.u.v. de eerste 1,5 meter. Dat beetje regenwater kunnen we aan de voorkant makkelijk hebben, dat spoelt het terras mooi schoon.”

Zo hebben Hjalmar en Frank elkaar tijdens het hele bouwproces aangevuld. De grote garagedeuren? Ook die zijn een verhaal apart. Met een druk op de knop verdwijnt de voorgevel tussen de dakspanten van Strandpaviljoen San Blas. Maatwerk, “kijk, dat stuk heeft Frank er zelf tussen gelast.” De lol en mooie herinneringen stralen van hun gezichten af. Ze kunnen er uren over praten. San Blas is hun kindje, dat avontuur pakken ze nooit meer af. Buiten wijst Hjalmar op het windscherm van glas. “Die bovenste helft kan je bij mooi weer laten zakken, ook door Frank bedacht.”

Hjalmar Fredriksson / Strandpaviljoen San Blas

Of ze klaar zijn? Nee, zeker niet. Op het dak liggen zonnepanelen, bij mooi weer een besparing van 20 KWh per dag. Frank kan dat via een App op zijn mobiel van minuut tot minuut volgen en dat resultaat willen ze ook aan de gasten laten zien. Live op een monitor, bij de ingang van San Blas. Daar heeft een zakenrelatie van Hjalmar een oplossing voor bedacht.

Het interieur, binnen en het buitenterras, is het werk van Martine. San Blas is een eilandengroep voor de kust van Panama, Frank en Martine hebben daar een vakantiehuis. Dat tropische gevoel heeft Martine naar Bloemendaal aan Zee gebracht. Hjalmar kijkt mee en adviseert, maar het is Martine die bepaalt.

De binnenvloer, beton afgewisseld met kleurige mozaïektegels; de tussenwand, met roeispanen, louvredeuren en glas in lood; houten papegaaien in alle soorten en maten; de foto's aan de muur; het servies; tafels en stoelen; kleurige bloemen en accessoires; alles perfect gecombineerd tot een tropisch geheel. Ieder seizoen aangevuld met wat ze ziet in bladen of op beurzen. In Parijs heeft ze leuke banken gezien, voor buiten op het terras. “Hangend aan touwen, helemaal in de stijl van San Blas.”

Daarnaast kijken Frank en Martine samen naar hoe San Blas qua horeca is ingericht. Op een drukke dag is iedere meter extra lopen er één teveel. Dat vraagt om logistieke keuzes. Spoelkeuken, koffieapparaten, glazen, kopjes, suiker, melk, thee, drankvoorraad, koeling. Echt alles heeft de juiste plek en de medewerkers worden on the job getraind. Hart voor de zaak, dát is het verhaal achter San Blas.




Andere artikelen over Strandpaviljoen San Blas