He, waar is opa Jan?

22-08-2019

“Je kan het vergelijken met een strandpaviljoen. Als de zon doorbreekt zit even later het terras vol en als het regent hebben we alleen binnen gasten. Hollen en bijna stilstaan. Daar moeten we organisatorisch klaar voor zijn, qua inkoop en bezetting. Dat moet echt nog beter.” Kraantje Lek is nu zes weken open. Robbert en Marieke zijn gelukkig met hun nieuwe aanwinst, maar kijken kritisch naar de resultaten. Hoe kan 't beter en met welke mensen. Met Tamara bijvoorbeeld, een horecatijger van exact 157 centimeter.

een leeg kratje

Klein en niet verder vertellen, achter de bar staat Tamara op een leeg kratje. Zo kan ze overal bij. “Behalve die kleine glaasjes voor de koekjes en lepeltjes. Daar ga ik een ander plekje voor vinden.” Afgelopen dinsdag was ze kapitein op het schip en het liep als een trein. Ik zag haar de bar draaien en tegelijkertijd het team aansturen. “Jan, wil jij tafel 10, 11 en 12 indekken. We krijgen straks twee reserveringen. En Senna, ben jij al op het achterterras geweest? Ik zie door het raampje dat daar mensen zitten.”

op m'n knieën

Rond de middag werd het echt druk. Op de terrassen, binnen én in de keuken. Daar zwaaide Mathijs vandaag de scepter. Chef kok van 't Wapen van Kennemerland en vandaag van Kraantje Lek. Bij 't Wapen is hij drukte gewend en dat is te merken. Terug bij de bar vraagt Tamara of ik een stapel van die kleine glaasjes voor haar wil pakken. Ik plaag haar een beetje en krijg dat een paar uur later ingepeperd. Ik zit op m'n knieën achter de bar - de koelkasten bij te vullen - en hoor haar roepen, “he, waar is opa Jan?”

ik krijg je nog wel...

En bedankt Tamara! Ik krijg je nog wel, kleine... De volgende keer gaat ze me leren hoe ik met drie borden op één arm kan lopen. Graag Tamara, ik ben benieuwd! Maar eerst ga ik met drie vrienden naar Italië, een documentaire maken. Ogenschijnlijk Zorgeloos, dat is de titel. We gaan een midweek lekker eten, leuke dingen doen én praten, over wat het leven ons gebracht heeft en wellicht nog brengt... Dat avontuur én de gesprekken worden op film vastgelegd door regisseur Bram van Splunteren en cameraman Jan-Willem de Lange.