Van grappig tot kippenvel

13-10-2021

“Hoi Jan, hoe is het gegaan?” Sinds 1 oktober 2021 werk ik als activiteitenbegeleider in dienst van Roads, de meest vooraanstaande speler op het gebied van sociale- en arbeidsre-integratie voor mensen met een lichte tot zware psychiatrische problematiek of een verslavingsachtergrond. De vraag hoe het is gegaan werd gesteld door Caroline van der Kleijn, intaker bij Roads én mijn coach.

dat was de afspraak

Met 'het' doelde Caroline op mijn functioneren als begeleider van de door Roads georganiseerde inloopmiddag in wijkcentrum 't Kattegat. Het was mijn eerste keer alleen en ik kijk terug op een mooie middag. Boodschappen doen, samen lunchen en dan een film kijken, dat was de afspraak. Het verwachte aantal deelnemers stond op zes, misschien zeven. Met een van hen zou ik om twaalf uur boodschappen doen, voor de lunch.

over hun leven

Het liep anders. Twaalf uur werd een uurtje later en om half twee stond de tafel gedekt. Melk, karnemelk, sinaasappelsap, croissantjes, krentenbollen, pistoletjes, enz. Door de deelnemers zelf betaald. Gezellig, aan tafel! De ideale manier om elkaar beter te leren kennen, de deelnemers mij en ik de deelnemers. Ze vertelden over hun leven en wat ze hebben meegemaakt. Vertrouwelijk, daar kan ik hier niet over schrijven.

bijzonder én schrijnend

Lichte tot zware psychiatrische problematiek of een verslavingsachtergrond, de details blijven onder ons. Ter kennismaking heb ik een week eerder mijn boekje over werken in de zorg uitgedeeld. Leuk, zo kunnen de deelnemers mij ook een beetje plaatsen. De gesprekken gingen van grappig tot kippenvel, heel bijzonder én schrijnend hoe het in het leven kan lopen. Van film kijken is het niet gekomen.

lekker praktisch

Een geslaagde maandagmiddag? Niet helemaal, het kookclubje zorgde voor onrust. Zij verzorgen een avondmaaltijd voor mensen uit de buurt en kwamen om half twee binnen. De keuken delen, herrie op de achtergrond en eerdere ervaringen waar ik het fijne niet van weet. Niet erg, maar voor de deelnemers aan de inloopmiddag was het een inbreuk. De oplossing? Lekker praktisch, het kookclubje start maandag voortaan om drie uur.