Gelukkig, hij beweegt

17-10-2020

“De waterkoker, hij doet 't niet... Ik wilde theezetten...” Als ik rond 10.00 uur binnenkom staat meneer met een vertwijfelde blik in de keuken. De waterkoker doet 't inderdaad niet. Vreemd. Het koffiezetapparaat op waarschijnlijk dezelfde groep doet 't wel, maar de koelkast niet. Mijn ogen volgen de snoeren... De stekkers van de koelkast en waterkoker zitten in dezelfde stekkerbak. En de stekker van de stekkerbak, waar gaat die dan heen... Hé! Die zit ook in de stekkerbak. Hoe die stekker daar is gekomen? Ik heb wel een vermoeden :-)

zinkzalf erop en klaar

Probleem opgelost. Ik doe de waterkoker aan en zeg, zullen we eerst even wassen? Even later zit meneer naakt op de keukenstoel, kwetsbaar en fragiel. Het wassen is routine geworden. Via gezicht, nek, oksels, rug en borst naar beneden. Voor, achter. Hé, het stuitje van meneer is vurig rood. Zinkzalf erop en klaar. Aankleden maar. Zijn broekriem laat een spoor van gebruikte gaatjes zien, steeds een gaatje strakker.

geen gehoor

Ik schenk een kopje thee voor hem in, scheur zijn medicatie van de baxterrol, controleer de inhoud via nCare en geef de medicatie samen met een glas water aan meneer. Slik, slok, weg. Tijd om te gaan. Ik ben dertig minuten binnen geweest, precies volgens planning. Op het volgende adres ligt de cliënt nog in bed. Aanbellen, kloppen, met de brievenbus klapperen: geen gehoor. Ik klim over het balkonhek en zie hem in bed liggen. Gelukkig, hij beweegt en komt langzaam overeind.

flink doortrappen

“Ik lag zo lekker en ik heb verder niets te doen. Dus ja...” Ik help meneer bij de inname van zijn medicatie en spring op de fiets. Ik ben laat, even flink doortrappen. Nog één adres, dan zit mijn dienst erop. Daar, op het laatste adres, wordt er op mij gewacht. “Ben jij dat, Jan? Werk je zondag ook?” Ook voor deze mevrouw ben ik inmiddels een vertrouwd gezicht. En zij voor mij. Nog acht diensten, dan zitten mijn twee maanden bij wijkteam centrum erop. Loslaten wordt lastig!

Meer verhalen over

250 magazines voor Yarden Uitvaartzorg

27-11-2015

Een dubbeldik nummer, 68 pagina's maar liefst. Het resultaat van twee maanden meekijken bij Yarden cluster West en daarover schrijven. Een bijzondere wereld met mooie mensen. Het heeft me als mens rijker gemaakt en het is moeilijk om los te laten.

"Niks voor jou Jan?" vroeg Fenna op 15 september. Daarna heb ik mezelf die vraag nog regelmatig gesteld, "zou ik uitvaartverzorger willen worden, is het iets voor mij?" Het uiteindelijke antwoord is "nee." Het is fantastisch werk en ik ga mijn collega's bij Yarden zeker missen. Maar nee Fenna, ik heb een andere mission in life :-)

Yarden Uitvaartzorg / Magazines

Heijmans innoveert, samen met...

07-11-2014

En daar stond ie dan, de Heijmans One. Op een binnenplaatsje in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week. Een eenvoudig te verplaatsen prefab eenpersoonswoning. Ontwikkeld in samenwerking met Moodworks Architecture. Ook gezien, onder andere bij DWDD, de Smart Highway van Daan Roosegaarde. Ontwikkeld in samenwerking met... inderdaad, Heijmans. Dat doen ze goed bij Heijmans. Innoveren, samen met...

Lees verder

Ook grote veren? Nee, die niet

07-10-2013

De afgelopen week heb ik een paar Haarlemse ondernemers gesproken. Een ondernemer springt er wat mij betreft uit: Dennis Abels van technische verenfabriek AVEK. Veel ondernemers durven in de huidige tijd niet te kiezen, niet wat type klanten betreft en niet qua aanbod. Vooral wat dat laatste betreft was Dennis heel uitgesproken: bij AVEK maken ze technische veren. Al drie generaties en met succes. Ook grote veren? Nee, die niet. Daar zijn anderen beter in.

Lees verder

Zo Albert, als je meer wilt weten dan vertel ik dat graag

30-08-2013
Ja hoor, daar heb je er weer één. Nu van Albert Heijn. Een uitnodiging via e-mail om mee te doen aan een online onderzoek. Vraag 1 gaat over de winkel in de Spoorwegstraat. Hoe waarschijnlijk is het dat u deze Albert Heijn-winkel aanbeveelt bij familie of vrienden? Ik mag een cijfer geven, van 0 (heel erg onwaarschijnlijk) tot 10 (heel erg waarschijnlijk). Tsja, waarom zou ik deze winkel bij mijn vrienden aanbevelen...
Lees verder

Borst vooruit, schouders naar achter en breed maken

21-08-2013
"Goeiemorgen, slapen jullie niet of zo?" Met die tekst en een glimlach op m'n gezicht begon ik vanochtend om 07.30 uur het gesprek met de steigerbouwer in onze achtertuin. Even uitleggen: we wonen in de wijk Rosehaghe in Haarlem. Een fantastisch mooi wijkje van 139 woningen en een wijkgebouw. Een rijksmonument en daar zijn we zuinig op. Ook het schilderwerk wordt goed onderhouden, vandaar de steigerbouwer in onze achtertuin.
Lees verder