En dan 1-2-3, hup!

20-07-2020

“Kijk, je linkervoet tegen zijn voet, met je linkerhand pak je zijn hand en dan je rechterhand onder zijn oksel.” Naast me doet Marja het omgekeerde. “En dan 1-2-3, hup!” Hatsjekidee, meneer X staat weer op zijn benen, nog een beetje wankel en onzeker. Zijn vrouw kijkt opgelucht. Ze heeft het eerst zelf geprobeerd, maar kon er geen beweging in krijgen. Wij wel. Klusje geklaard en weer iets geleerd.

Een kwartier eerder kreeg ik een bericht van Marja via de Libertas-app. “Ha Marjolein en Jan, zijn jullie al op kantoor? Meneer X is gevallen en ik kan wel wat hulp gebruiken.” Ik spring op de fiets naar het adres en help Marja bij het optillen. Als meneer veilig in bed ligt nemen we afscheid. Inmiddels is Marjolein aan onze route voor vanavond begonnen, we ontmoeten elkaar op het tweede adres en fietsen samen verder de wijk in.

Avonddienst, het voelt én is anders dan overdag in de thuiszorg. Onze dienst begon om 19.15 uur en eindigt volgens planning om ± 22.00 uur. Steunkousen uittrekken, katheters aansluiten of vervangen, gehoorapparaten opbergen, inco's en nachtkleding aandoen. Inco's? Een in de thuiszorg gebruikte afkorting voor incontinentieluiers, je moet het maar weten... Ik inmiddels wel, gelukkig.

“Jan, wil jij helpen bij de tillift?” Daar bedank ik voor. Nee Marjolein, ik kijk graag nog een keer mee. Twee dagen later heb ik weer avonddienst, met Mirelle. En ja hoor, de mevrouw die met behulp van de tillift van bank naar bed gebracht moet worden staat weer op ons lijstje. Iets zekerder van mijn zaak neem ik de uitdaging aan, een mens is nooit te oud om te leren.

Een kwartiertje later ligt mevrouw in bed. Inclusief nachtkleding, katheter, schone inco en bijna slapend onder haar dekbed. Nog twee adressen en dan terug naar kantoor, sleutels terug in de beveiligde kast en op de fiets naar het station. Daar ben ik getuige van een geweldige zonsondergang. Bedankt Marja, Mirelle en Marjolein. Bedankt voor het delen van jullie kennis én de leuke gesprekken.