Eerlijk? Ook ik had mijn bedenkingen

20-11-2015

Daar stond ze, op haar dooie gemak. Met puntige cowboylaarzen en een knalrode bril boven op haar hoofd. Improviserend haar woorden kiezend, maar elke letter raak. Wat een mens! Ingetogen staat niet in haar woordenboek, dat zie je terug in de tv-commercial van Yarden en ook gisteren was Adelheid Roosen uitgesproken aanwezig tijdens het Yarden Symposium in Bunnik.

Ze pakte mij én de 400 andere aanwezigen volledig in. Met fantastisch intieme verhalen over haar mam, over Leonoor en de film brozer. Over haar diepste gevoelens, over leven en de dood. Intiem en overweldigend. Eerlijk? Ook ik had mijn bedenkingen bij de tv-commercial. De reactie van mijn dochter - ze deinsde achteruit - was veelzeggend. Na gisteren ben ik volledig overtuigd, ze hadden bij Yarden geen betere ambassadeur kunnen kiezen om de dood in onze culturen bespreekbaar te maken.

De dood in onze culturen bespreekbaar maken, een goed en waardig afscheid verzorgen voor iedereen. John Heskes vertelde me dat Yarden dit thema zo'n 10 jaar geleden voorzichtig op de agenda heeft gezet. Hij was toen locatiemanager in Rotterdam en zag de samenleving veranderen. Nu wordt het breed gedragen. Yarden is vaste uitvaartpartner voor het COA en begin 2017 opent Yarden een multicultureel uitvaartcentrum in Amsterdam Zuidoost.

Ze hebben daar veel in geïnvesteerd. Zo is John samen met Anita van Loon in gesprek gegaan met mensen uit diverse culturen. Oprecht nieuwsgierig naar hoe zij omgaan met overlijden, dat zag ik gisteren terug in een fragment van de documentaire Rouwen van filmmaker Paul Rigter. Op het puntje van hun stoel waren John en Anita getuige van een Ghanese uitvaart. Een mooi beeld en illustratief voor hoe Yarden in de wereld staat. Grensverleggend, het staat zelfs in de statuten.

Yarden Uitvaartzorg / Adelheid Roosen
Andere artikelen over Yarden Uitvaartzorg