Drie maanden salaris

29-09-2020

“Goedemorgen Jan! Kom binnen, wil je koffie, heb je er iets in?” Even geen thuiszorg, maar een dag meelopen met Tanja Ineke, bestuurder van Libertas Leiden. “Libertas is een zorgorganisatie van 700 mensen, een omvang die prima bij mij past!” Even later - tijdens het MT-overleg - blijkt waarom. De agendapunten gaan van strategisch naar praktisch en Tanja heeft overzicht, praat mee, luistert aandachtig en grijpt in als een discussie de focus verliest. Een ervaren bestuurder, dat voel je aan alles.

van 8 naar 30 eurocent

Covid-19 is een belangrijk agendapunt. Om 18.00 uur gaan de nieuwe regels in en de zorgverleners van Libertas dragen sinds een paar dagen mondkapjes tijdens veel van hun werkzaamheden. “Een logistieke uitdaging om die in de juiste hoeveelheden bij de thuiszorgteams en verpleeghuizen te krijgen.” Terloops vang ik op dat de inkoopprijs van mondkapjes sinds Covid-19 is gestegen, van 8 naar 30 eurocent. “Hebben we er voldoende en krijgen we ze vergoed?”

onze speelruimte

Het antwoord op de eerste vraag is ja, de komende vier tot zes weken zeker. Een geruststellende boodschap! Het antwoord op de tweede vraag is afwachten... Lastig, want financiën zijn een constant punt van aandacht. “Libertas is een stichting, als we goed presteren maken we maximaal 1 tot 2 procent winst. Dat is onze speelruimte, daar moeten we alles van doen. Innoveren, opleiden, enz. Ja, dat is een gegeven én een uitdaging!”

leerzaam en interessant

“Eind mei heeft onze HR-manager afscheid genomen. Tijdens de zomermaanden heb ik dat werk erbij gedaan. We hebben drie maanden salaris bespaard én voor mij was het leerzaam en interessant om een periode zo direct met mijn collega's van de HR-afdeling samen te werken.” Een ander belangrijk onderwerp tijdens het MT-overleg is de strategische planning. “Waar willen we heen en welke keuzes horen daarbij?”

een raar fenomeen

“We werken met een 5-jaren planning, maar praktisch kijken we ongeveer een jaar vooruit. We zijn in belangrijke mate afhankelijk van politieke keuzes en zorgverzekeraars. Marktwerking in de zorg, het blijft een raar fenomeen. Concurrenten zijn collega's én samenwerkingspartners.” De zorg op managementniveau: complexe materie en doordrenkt van voor mij nieuwe afkortingen. Bedankt Tanja en collega's, voor het interessante inkijkje!

Meer verhalen over Libertas Leiden

Laat de vrouwtjes maar komen!

24-10-2020

“Ik wil niet meer..., ik wil niet meer..., ik wil niet meer..., ik wil niet meer...” Als ik - met wegwerphandschoenen, mondkapje én een beslagen bril - bij meneer binnenkom zit hij onderuitgezakt op een eetkamerstoel. In zijn pyjama, ogen dicht en een ongecontroleerd bewegende rechterarm. Niet slapend, wel heel ver weg in zijn eigen wereld. Heftig, een aangrijpend beeld. Wassen, aankleden en medicatie verstrekken, dat is waar ik voor kom. Ik loop lawaai makend door het huis en verzamel.

Lees verder

We zijn er graag vroeg bij

13-10-2020

“Het is heel mooi als het lukt om bij iemand in de belevingswereld te komen, in het nog denkende brein, dan heb je fantastische gesprekken. Over hoe iemand vroeger was en wat hij of zij allemaal heeft gedaan.” Wilrieke Wildeman is sinds een jaar casemanager dementie bij Libertas Leiden. Ik wil graag meer weten over haar functie, daarom hebben we na afloop van mijn ochtenddienst afgesproken in Het Gebouw, de thuisbasis van wijkteam centrum. We gaan beneden zitten, in het openbare gedeelte. Het is rustig, nu met corona. Tijdens de eerst coronagolf heeft Wilrieke vooral thuis gewerkt en nu weer.

Lees verder

Oh, zeg dat dan!

05-10-2020

“Wat zoeken we eigenlijk?” Ik moet echt moeite doen om niet in lachen uit te barsten. De nieuwe baxterrol, dat heb ik meneer ongeveer een half uur geleden verteld. Dementie is onvoorspelbaar, dus sinds die tijd heb ik het hele huis doorzocht. Koelkast plus vriesvak, het toilet, de prullenbak, alle kasten en kastjes, onder en in het bed, boven in de kledingkasten, de wasmand, echt overal heb ik gekeken. Op de voet gevolgd én geholpen door meneer.

Lees verder

Hé Jan, kom binnen

22-09-2020

“Ach, die waait niet weg, hij zit aan een kant vast.” De reactie van een cliënt als ik hem erop wijs dat de rits van zijn broek open staat. Geen speld tussen te krijgen, inderdaad. “Niet achter de vrouwtjes aan he” roept hij als ik hem even later gedag zeg. Mijn antwoord - jazeker wel - brengt een brede lach op zijn gezicht. Als ik buiten mijn fiets van het slot haal kijk ik nog een keer naar binnen en steek mijn hand op. Geen reactie. Meneer zit aan de eettafel en staart met een lege blik voor zich uit.

Lees verder

Rust roest!

16-09-2020

“Heb je vis gegeten? ... “Er groeien graten uit je gezicht.” Hij maakte de grap breekbaar lachend, doelend op mijn stoppelbaard. Toen ik een kwartiertje eerder binnenkwam lag deze cliënt trillend van de kou en totaal verward onder een dekentje op de bank. Vanochtend op kantoor was hij onderwerp van gesprek. “Ach, die mijnheer”, zegt Tamara. “Eigenlijk kan hij niet meer alleen wonen.”

Lees verder