Die gaan ze missen

28-11-2016

Waar is Hans? Het is even zoeken, maar uiteindelijk vind ik 'm in de computerruimte tussen twee klaslokalen. Daar heeft hij zijn eigen bureau. Mijn vraag of hij even tijd heeft wordt met een volmondig "ja" beantwoord. Met om ons heen leerlingen en docenten vertelt hij - fluisterend en op het puntje van zijn stoel - over zijn carrière in het onderwijs.

Hij is directeur geweest van een plattelands basisschool. "Als je daar om stilte vroeg kon je het komende uur een speld horen vallen." Prettig, maar hij was na een paar jaar wel weer toe aan een nieuwe uitdaging. Dat is de Kennemer Praktijkschool geworden. Toen hij daar binnenkwam leerden ze nog klassikaal. "Wat een ramp!" Hij heeft aan de wieg gestaan van de persoonlijke leerweg, nu tien jaar geleden.

Nu zijn ze een voorbeeld voor andere scholen maar Hans is nog lang niet tevreden. "Het kan en moet beter." De invoering van Profijt, het nieuwe leerlingvolgsysteem, moet daar voor gaan zorgen. Of dat lukt gaat Hans niet meer meemaken. Nog een jaar, dan gaat hij na 43 jaar onderwijs met pensioen. Je zou het niet zeggen, tegenover me zit een man met de energie van een jonge hond. Die gaan ze missen.

Hij voert al jaren de intakegesprekken met nieuwe leerlingen en hun ouders. "Vaak willen ze niet, kiezen ze liever voor het Vmbo. Dan nodig ik ze uit voor een ochtendje rondkijken tijdens de lessen en ik vertel ze over onze persoonlijke aanpak en de resultaten. Geen gelikt praatje maar het echte verhaal, over hoe leerlingen zich hier op hun plek voelen en wat dat met hen doet." Zijn laatste jaar gaat hij zich daar nog meer op richten, ook met het verzorgen van informatieavonden op basisscholen. Een mooie laatste uitdaging. Daarna is het tijd voor andere zaken, hobby's en zijn vrouw :-)

Hans van Wijk / Kennemer Praktijkschool
Andere artikelen over Kennemer Praktijkschool