De worsteling

04-03-2017

Zo, last but not least. Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar en mijn werkgever. Hij is tien jaar geleden in de voetsporen van zijn vader getreden, die was hier voorzitter. In mijn laatste week stuurde Pieter me een mooi verhaal over de worsteling. De strekking van zijn verhaal? In hoeverre is wat wij doen een eigen keuze, of is het genetisch bepaald en onbewust ingegeven door onze ouders. Het verhaal is mooi, maar ik heb toch vooral de indruk dat Pieter doet wat hij leuk vindt, op geheel eigen wijze een voetbalclub leiden.

Telstar zocht een algemeen directeur voor twintig uur per week, dat is al snel 60 uur geworden. Erg? Nee, Pieter vindt van niet. Hij gaf communicatietrainingen bij mooie bedrijven. “Succesvol en leuk, maar als ZZP'er ben je toch altijd met je omzet bezig. Die druk is nu weg. Of nee, daar is Telstar voor teruggekomen” zegt hij lachend. De afgelopen maand heb ik Pieter en Petra met het opstellen van de halfjaarrekening zien worstelen. “Een hele bevalling maar noodzakelijk. En belangrijk om dat voor een groot deel zelf te doen, zo houd ik oog voor de realiteit. De voetballerij is een opportunistisch wereldje, teveel geld uitgeven ligt dan snel op de loer.”

Dat het bestaansrecht van een betaald voetbal organisatie wordt bepaald door de waarde voor de omgeving is een andere wijze les die Pieter bij Telstar heeft binnengebracht. Dat gaat om meer dan voetbal. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt bij Telstar met hoofdletters geschreven. Van betekenis zijn voor de mensen om ons heen, daar steken we samen met onze sponsoren en partners veel energie in.” 

En het voetballen dan? “Dat is toch wat ons drijft, we leven van wedstrijd naar wedstrijd en daardoor zijn de zomermaanden ook zo saai. Natuurlijk je hebt de voorbereiding, maar dat voelt toch een beetje als surrogaat.” Voetbal is een groot deel van zijn leven, hij raakte zelf geen bal maar staat wel ieder weekend bij zijn zoons langs de lijn. De wedstrijden van Telstar volgt hij met een schuin oog vanuit de business club of via Teletekst. Op de tribune is slecht voor zijn reputatie en gezondheid, te betrokken :-)

Pieter de Waard, algemeen directeur Telstar
Andere artikelen over SC Telstar