De Koran en het telefoonboek

26-09-2016

Jassen daar! Gemengd gaan zitten! Geen jongens- en meisjeskant! Gesteund door die met luide stem door een docent uitgesproken 'aanmoediging' liepen zo'n zestig VWO4-scholieren van het Stedelijk Gymnasium de Doelenzaal binnen. De reden? Een optreden van Abdelkader Benali in verband met Literatour 2016, de Boekenweek voor jongeren.

Aureen - consulent educatie voortgezet onderwijs van Bibliotheek Zuid-Kennemerland - staat op het podium om Abdelkader te introduceren. Zij heeft ook contact opgenomen met het Stedelijk, met het voorstel om dit optreden te organiseren. Met succes, haar 'lijntje' met het Stedelijk is kort. Datzelfde geldt overigens voor haar relatie met de meeste andere VO-scholen in de regio.

Tijdens het optreden van Abdelkader houd ik Aureen in de gaten. Niets ontsnapt aan haar aandacht en tegelijkertijd geniet ze zichtbaar van de verhalen. "We hadden thuis twee boeken, de Koran en het telefoonboek. Die werden allebei niet gelezen." Aureen schiet in de lach. "Schrijven gaat over empathie, het vermogen om je te kunnen verplaatsen in een ander" zegt Abdelkader. Even later vertelt hij over zijn bijna dagelijkse gang naar de bibliotheek. "Twee leesboeken, twintig stripboeken" was zijn credo.

Ze waren thuis met acht kinderen, de bibliotheek was een vlucht én een feestje. Aureen knikt en zegt: "Dat zeggen schrijvers vaak. De Bibliotheek is een inspiratiebron en soms een toevluchtsoord." Een 16-jarige leerling met baard in de keel zegt na afloop tegen zijn docent dat het 'zwaar interessant' was. Een mooi compliment.

Abdelkader praat nog wat na met een aantal scholieren. Aureen luistert aandachtig mee en vraagt na afloop wanneer de schrijver wil lunchen. "Ik loop eerst even een rondje door de stad" zegt hij." Prima, zie ik Aureen denken. Maar niet te lang, over anderhalf uur begint de middagsessie.

Aureen Harthoorn / Bibliotheek Zuid-KennemerlandAndere artikelen over Bibliotheek Zuid-Kennemerland