De godfather van Telstar

23-02-2017

“Hé vogel, wat wil je later worden?” De vraag kwam van Arthur Wijsmuller, het antwoord van Chris van der Zwan. Hij moest er toen, op zijn eerste dag bij Wijsmuller, even over denken en schrok vervolgens zelf van het antwoord. “Ik wil op uw stoel zitten mijnheer.” Inmiddels is hij 72, heeft jaren op die stoel gezeten en is nu succesvol ondernemer. Hij investeert alleen in zaken waar hij verstand van heeft. Daarnaast is Chris al jaren de godfather van Telstar.

Samen met zijn zakelijke vrienden heeft hij de club al een paar keer van de ondergang gered en als commissaris denkt hij mee over allerlei zaken, ook voetbaltechnische. Een jonge hond in het lichaam van een 72-jarige, dat geef je 'm overigens niet. “Ik kan als het gezellig is nog steeds een nacht doorhalen, een tweede ook.” Zijn geheim? “Ik werk bij voorkeur met mensen die jonger zijn, dat wordt overigens steeds makkelijker :-)”

Chris wil winnen en heeft zichzelf altijd doelen gesteld. Eerst de stoel van Arthur Wijsmuller en nu minstens 92 worden. Een ander doel is met Telstar naar de Champions League. Daar moet hij gelukkig zelf om lachen. “Maar nacompetitie spelen en promoveren naar de Eredivisie, dat zou toch fantastisch zijn!” Ik zie 'm dromen, waarschijnlijk niet voor de eerste keer. Hij weet allang wat daar voor nodig is, zijn vrienden ook.

Later, tijdens de lunch in het spelershome geeft keeperstrainer Jan Nederburgh de situatie perfect weer. “De begroting eenmalig omhoog tillen is misschien niet zo moeilijk, maar 'm daar houden, dat voel je pas echt in je portemonnee.” Een voetbalclub is geen moneymaker, dat weet Chris ook. Zijn zakelijke verstand heeft 'm nog maar zelden in de steek gelaten.

Zijn andere kwaliteiten? Mensenkennis. En hij kan meedogenloos zijn, maar tegelijkertijd goed voor zijn vrienden. En trots, op Telstar en op wat hij zakelijk heeft bereikt. Dat succes deelt hij graag. Bij bijna iedere sportclub in de IJmond zijn de reclameborden van Swanlake - het bedrijf van Chris - te vinden. Naam en faxnummer, meer niet. Zijn manier om het verenigingsleven in de IJmond te steunen.

Chris van der Zwan / Telstar
Andere artikelen over SC Telstar