Altijd vrijgezel gebleven

22-01-2021

“Schaatsen? Ik ben wereldkampioen geweest. Twee keer. Mijn vrouw ook.” Hij klonk zo overtuigend dat ik zijn naam tegen beter weten in heb gegoogeld. Niets te vinden. Vandaag zit hij weer op z'n praatstoel, hij stond er vanochtend mee op. Eerst maakte hij ruzie aan de ontbijttafel, met de vrouw die zijn commentaar op de medebewoners van de afdeling PG helemaal zat was. Na de lunch vertelt hij zijn levensverhaal, aan een ander slachtoffer. Tussendoor heeft hij geslapen. Aan tafel, hoofd rustend op zijn armen.

ik luister op afstand

Nu is hij klaarwakker en vertelt, met zware basstem. De vrouw, een dementerende medebewoner en vanmiddag zijn publiek, heeft vroeger in het onderwijs gewerkt en stimuleert hem vakkundig bij het vertellen van zijn levensverhaal. “Altijd vrijgezel gebleven. Ik had het wel anders gewild hoor. Maar ja...” Zijn zoons komen regelmatig op bezoek, toch klinkt het zo geloofwaardig dat hij zelf geëmotioneerd raakt. Het verhaal wordt steeds mooier, ik luister op afstand en hoor hem enthousiast naar adem happen.

27 jaar in de zorg

Hij vertelt tot in de kleinste details over zijn avonturen als vrijgezel. “Ik ga nog een grote reis maken. Amerika, dat weten ze hier ook. Ik krijg een arts mee.” Collega Jolanda kan er hartelijk om lachen. Zij werkt 27 jaar in de zorg, waarvan 11 jaar op de afdeling PG van woonzorgcentrum Rijn en Vliet. “Begonnen in de huishouding en onderweg een opleiding gedaan. Verzorgende niveau 2. Nee, ik heb er nooit over gedacht verder te leren naar niveau 3. Rekenen, daar ben ik niet zo goed in.” Verzorgen wel, ik ben er deze week zelf getuige van geweest.

met goeie cijfers

Ervaren, bijna met pensioen en samen met Bea lief en zorgzaam voor bewoners. Ze hebben dezelfde achternaam. “Nee, geen familie. Het is echt een Leidse naam.” Bea is verzorgende niveau 3, zij heeft de opleiding wel gedaan. “Kort nadat mijn man overleden was. Die heeft het altijd gezegd, dat kan jij! Vraag me niet hoe, maar het is me gelukt. En met goeie cijfers!” Bea en Jolanda, een bijzonder duo. Door hen ben ik betiteld als “onze Jan”, een hele eer! Nog drie diensten dames, dan ga ik een etage hoger. Ook PG, maar bij die bewoners is de dementie minder ver gevorderd. Ik ben benieuwd.

Meer verhalen over Libertas Leiden

Hé, zijn baard is weg

24-02-2021

“Hoe heb je je eigenlijk in leven gehouden op dat booreiland?” Tijdens mijn vorige avonddienst keken twee vrouwelijke bewoners zoals elke avond naar Goede tijden Slechte Tijden. De vraag werd Ludo gesteld door Janine. Toen had Ludo een volle baard en gisteravond was ie compleet verdwenen. Mijn uitroep - hé, zijn baard is weg - deed de dames verbaasd opkijken. Baard? Ze hadden geen idee. Ze kijken iedere avond en zijn de vorige aflevering totaal vergeten. Toch hebben de bewoners herinneringen.

Lees verder

De Kolfmakersteeg toch?

19-02-2021

“Hé, slingers. Is er iemand jarig ofzo?” Onbegrijpelijk! De vrouw die tijdens het carnavalsfeest de pannen van het dak heeft gedanst is dat een dag later totaal vergeten. “Carnaval? Gedanst? Ik? Nee hoor, daar hou ik echt niet van.” Wel dus, ze moest eens weten... Een paar dagen eerder heb ik haar op Google Maps de Kolfmakersteeg en omgeving laten zien. Daar heeft ze in haar jeugd gewoond. “Eerst een bovenwoning op nummer 11 en later een heel huis op nummer 14.”

Lees verder

Hoe ga jij?

17-02-2021

“Léooooo, je bent vannacht weer dronken geweest, je ging me daar tekeer als een beest!” Het is inmiddels half vier 's middags en het carnavalsfeest op de psychogeriatrische afdeling is het hoogtepunt al even gepasseerd. Of toch niet... Bij dit liedje veert het feestnummer van de afdeling nog een keer op en zingt weer luidkeels mee, “Léooooo...” Even, dan is echt mooi geweest. En dat was 't, een geweldig feest!

Lees verder

Hoogtepunt is het voetbalspel

14-02-2021

“Kijk, daar boven je hoofd! Daar komen er nog twee! Zo, dat is een grote! Ja, daar gaan ze!” Mevrouw doet enthousiast verslag van wat buiten voorbij vliegt, fietst, wandelt en rijdt. Ze zit voor het raam van de tweede etage van woonzorgcentrum Rijn en Vliet en heeft vrij uitzicht. Op de Churchillaan én de wijde omgeving. Mevrouw zit aan tafel met haar vriendinnen, drie medebewoners van de afdeling PG. Zij zijn aan het live verslag gewend en reageren niet.

Lees verder

Een dvd van Swiebertje

08-02-2021

“Ach, je krijgt Jip en Janneke toch nooit goed in het netje!” De aardige mevrouw én bewoner van de afdeling PG wilde vanochtend geen bh aan en Noa deelt deze informatie tijdens de overdracht met haar collega's van de avonddienst. De reactie is duidelijk, geen probleem. Zo worden alle bewoners besproken. “Deze mevrouw wilde graag naar buiten, dat gaat als het straks beter weer wordt nog iets worden...” Ik was er zelf getuige van, ze sprak me aan, startklaar om op pad te gaan.

Lees verder