Altijd op de Begane Grond?

29-09-2016

"Hé Jan! Goedemorgen, leuk dat je er bent. Wel vroeg, maar we hebben een ontbijtje geregeld :-). Pak lekker, we gaan zo beginnen." Zo werd ik afgelopen donderdagochtend ontvangen door Dennis, de bedenker en organisator van Open Ochtend in de misschien wel mooiste vestiging van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Waar? In het voormalige telegraafkantoor/seinhuis aan de westzijde van het middenperron spoor 3/6 op Station Haarlem.

Open Ochtend / Bibliotheek Station Haarlem

Open Ochtend biedt iedere laatste donderdag van de maand een podium aan sprekers met een bijzondere boodschap. Afgelopen donderdag was de beurt aan Matya Grabijn en Maarten Claus van Parksessies, een terugkerend evenement in de Haarlemmerhout. Hun doel? Kunst bij de mensen brengen door vier keer per zomerseizoen een gratis toegankelijk festival te organiseren met kunst, muziek en theater.

Geen gevestigde namen maar (nog) onbekende talenten. Dat is één keer misgegaan vertelt Maarten met een lach op zijn gezicht. "We hadden Michael Prins geprogrammeerd maar die was even daarvoor ontdekt door een groot publiek..." Matya en Maarten zijn in 2012 gestart en inmiddels is Parksessies een begrip in Haarlem en omstreken. In financieel opzicht zijn ze er niet rijk van geworden - het is ieder jaar een flinke klus om de begroting rond te krijgen - maar als mens heeft het ze veel gebracht.

Goed verhaal! En opgelet, binnenkort start Matya met Begane Grond. Een nieuw initiatief, vergelijkbaar met Parksessies maar dan overdekt. In steeds een andere ruimte. "Maar altijd op de Begane Grond?" Vraagt één van de aanwezigen. "Nee hoor, het kan ook op de vijfde verdieping of ergens in een kelder. Begane Grond heeft voor ons een diepere betekenis, denk aan wegen die mensen bewandeld hebben om ergens te komen..."

Ik drink nog een kop koffie en ga naar huis, met veel om over na te denken :-)
Andere artikelen over Bibliotheek Zuid-Kennemerland