Al 50 jaar een familiebedrijf

04-12-2017

Vader en zoon in één bedrijf, bij AVEK gaat dat bijzonder goed. Ron droeg in 2011 het stokje over aan Dennis, zijn zoon. Zonder weg te gaan, want 6 jaar later is Ron er nog steeds. Dennis is directeur en eigenaar, maar ze doen 't samen. “In goed overleg, maar Dennis heeft het laatste woord” vertrouwt Ron me toe. Hij werkt niet meer fulltime, maar ze bellen elkaar iedere dag.

Ron praat vol trots over zijn zoon, samen hebben ze AVEK door de crisis gesleept. Een moeilijke tijd. “In 2009 moesten we mensen ontslaan, toen heb ik wel een paar keer gejankt.” Niet zo gek, want AVEK is al ruim 50 jaar een familiebedrijf. Dat is het overigens niet altijd geweest. Opa Abels, de vader van Ron, en zijn toenmalige compagnon verkochten AVEK in 1990 aan een investeringsmaatschappij. Om groei mogelijk te maken, maar het familiegevoel bleef.

In 2001 kon Ron AVEK terugkopen van de investeringsmaatschappij. Toen is Dennis ingestapt. Hij werkte in de horeca, maar greep zijn kans bij AVEK en deed in de avonduren de HTS. Zo kwam AVEK terug in de familie en vader en zoon hebben daar tot de dag van vandaag geen spijt van gehad. Tijdens de crisis heeft het erom gespannen, maar nu is AVEK sterker dan ooit.

Dennis Abels, Technische verenfabriek AVEK

Dennis ging naar Amerika, daar haalt AVEK nu veel werk vandaan. De omzet steeg de laatste jaren zo'n 60 procent en organisatorisch is AVEK meegegroeid. De kwaliteitseisen liggen aanzienlijk hoger, dat vraagt om andere vaardigheden en methoden. Ook dat heeft Dennis binnengebracht. Zonder zich op de borst te slaan, dat is niet zijn stijl.

In 2011 heeft Dennis het bedrijf overgenomen, sinds die tijd is hij eigenaar en algemeen directeur. Ron kijkt mee, leidt iedere maandagochtend het verkoopoverleg en onderneemt in Bulgarije, daar heeft AVEK een tweede fabriek. Voor het handwerk. De arbeidskrachten zijn daar goedkoper én het is een mooi avontuur.

De toekomst? Die ziet Ron rooskleurig in. “De wereld is verandert, vroeger deden we alles met de hand. Nu staat de fabriek vol met door computers aangestuurde machines en hebben we zelfs een robot gekocht. Voor mij soms abracadabra maar voor Dennis doodnormaal. Hij is van deze tijd en ondernemen zit 'm in het bloed. Natuurlijk, we moeten scherp blijven en er zullen economisch mindere tijden komen, maar met AVEK gaat het echt wel goed. Wat mijzelf betreft? Nog een paar jaar afbouwen, dan houd ik het voor gezien.”
Andere artikelen over Technische verenfabriek AVEK