Achttien kilometer oude boeken

27-09-2016

En die oude boeken, waar zijn die? Hoelang bestaat de bibliotheek eigenlijk? Twee vragen waar ik het antwoord niet op wist. Nu wel. Die oude boeken staan in het Noord-Hollands Archief. In, of beter gezegd, onder de Jansstraat en in het depot aan de Kleine Houtweg. Achttien kilometer boeken in totaal. Voor een deel eigendom van Gemeente Haarlem, de andere kilometers zijn eigendom van de Bibliotheek.

Het Noord Hollands Archief heeft ze in beheer en Anneke van den Bergh hebben ze met open armen geadopteerd. Ze is conservator en werkte eerst voor de bibliotheek, in het centrum. Ook daar beheerde zij de 'oude' boeken. Bij de verhuizing van de boeken naar een veiliger omgeving is ze meeverhuisd. Ze voelt zich nog steeds een beetje onderdeel van de bibliotheek, maar weet dat 'haar' boeken hier in een veilige omgeving zijn. Ook de gedeelde interesse en samenwerking met haar nieuwe collega's bevalt uitstekend.

Anneke van den Bergh / Noord-Hollands Archief

Op de andere vraag heeft Anneke meteen het antwoord. "Sinds 1596, toen boven de sacristie van het Dominicanenklooster." Ze leidt me rond door het archief aan de Jansstraat en laat de mooiste handschriften en boeken zien. Daar onder de grond deelt ze een geheim: "Laurens Janszoon Coster is zeker niet de uitvinder van de boekdrukkunst in 1423, hij heeft zelfs nooit bestaan."

Het standbeeld op de Grote Markt toont opvallend veel gelijkenis met het gezicht van de beeldhouwer, Louis Royer. Ook met de boeken die de uitvinding moeten onderbouwen is 'gerommeld.' Ze pakt er één bij. "Kijk, dit boek is rond 1470 gedrukt. Dat is onderzocht. En kijk nu naar het portret van Laurens Janszoon Coster op de colofonpagina. Haarscherp en duidelijk van een veel latere datum, zestiende of wellicht zelfs zeventiende eeuw." Een illusie armer fiets ik even later over de Grote Markt en kijk met een kritisch oog naar "onze Lautje..."
Andere artikelen over Bibliotheek Zuid-Kennemerland